Kolet Janssen

auteur

Snippers: Sinterklaas heeft twee rechterhanden

5 december 2016

sinterklaas

Het is niet erg om te ontdekken dat Sinterklaas niet bestaat. Cadeautjes krijg je ook zo wel’, hoor je mensen wel eens zeggen. Maar die uitspraak klopt niet helemaal.

Want het leuke van Sinterklaas spelen (als ouder of andere ‘vertrouwenspersoon’) is juist dat de kinderen echt niet weten van wie het pakje komt. Je kunt er als volwassene niet zelf de credits of de eer voor opstrijken. En dat maakt het toch tot een heel bijzondere manier van geven.

Je speelt vol overgave het spel mee. ‘Dat heeft de Sint goed gedaan. Hij heeft jouw brief aandachtig gelezen, hè?’ En je verkneukelt je in het plezier van de ‘gelovige’ kinderen.

Bij alle andere gelegenheden als je geschenken geeft, is het altijd duidelijk wie de gulle gever is. Je neemt zelf de dank in ontvangst. Het hoort erbij, het speelt zelfs meestal al een rol bij de keuze van je cadeau: hoe zal hij of zij reageren? Alleen als je de rol speelt van Sinterklaas, sta je daarboven en wordt de gift daardoor nog veel puurder.

Het doet me denken aan wat Jezus zegt: ‘Houd het geheim als je geld geeft aan arme mensen. Je linkerhand mag zelfs niet merken dat je rechterhand iets geeft.’

Iets geven zonder dat je ervoor beloond wordt, ook al is het slechts met een dankjewel, het overkomt ons uiterst zelden. De Sinterklaastijd is daarom een unieke gelegenheid voor grote mensen. Ze kunnen er oefenen in ongezien geven.

Hun rechterhand maakt overuren. Net als bij de echte Sint, die volgens het verhaal ’s nachts stiekem geld door het raam ging gooien om mensen uit de problemen te helpen. Hij moet wel twee rechterhanden hebben gehad.

En alle mensen die vandaag sint spelen voor kinderen of grote mensen uit hun omgeving, zijn dus de rechterhand van Sinterklaas. Geen enkele linkerhand hoeft daarvan iets te weten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.