Kolet Janssen

auteur

Discussie

Schrijfsels > 12-18 jaar > Discussie

LIVE!

Wat doe je als je tussen 12 en 14 bent op zaterdagavond? Blijf je braaf met pa en ma kijken naar een spannende detectiveserie op tv? Of zet je zelf al eens een stapje in de wereld? Dat laatste blijkt niet zo makkelijk: je hebt geen zin meer in K3 of Kabouter Plop, maar je ouders vinden je nog niet oud genoeg voor een echt popconcert…

Gevaar!
Ouders hebben een zesde zintuig waarmee zij voor hun kinderen gevaren detecteren. Bij het woord ‘popconcert’ gaan bij hen allerlei rode lampjes flikkeren: te veel volk, te veel lawaai, drugs, vandalisme, geweld enzovoort. Meestal valt het in de praktijk allemaal nogal mee: organisatoren hebben er alle belang bij dat alles netjes verloopt. Samen met een stel vrienden loop je niet echt veel gevaar. Zeker niet als er een gsm binnen handbereik is.

Geld
12- tot 14-jarigen zijn geen kinderen meer, maar ze zijn ook nog niet volwassen. Dat betekent dat ze in de praktijk voor een heleboel dingen afhankelijk blijven van hun ouders of van andere mensen als ze willen uitgaan. Om te beginnen is er de financiële kant van de zaak: tickets voor popconcerten of festivals zijn niet echt goedkoop. Vaak moet je er een hele tijd zakgeld voor sparen, tenzij je gulle (groot)ouders hebt. Je moet zelf uitzoeken hoeveel je ervoor over hebt om naar dat bepaalde optreden te gaan.

Chauffeur!
Vaak kun je ook niet zomaar op de plaats van bestemming geraken. Het openbaar vervoer kan je er wel heenbrengen, maar in veel gevallen niet meer terug. En misschien zien je ouders het niet zo zitten dat je met trein en/of bus reist als je dat niet gewoon bent. Dat betekent dat één van je ouders voor chauffeur moet spelen. Meestal kunnen ze afspreken met de ouders van je vrienden, zodat de taken een beetje verdeeld kunnen worden.

Alleen of met een oppas?
Veel ouders vinden het niet vanzelfsprekend dat hun kinderen tussen 12 en 14 in hun eentje of met een groep leeftijdsgenoten naar een optreden trekken. Stel dat er iets gebeurt, ben je dan in staat om verantwoordelijk te reageren? Ouders willen hun kinderen wel vertrouwen, maar ze zijn tegelijk ook ongerust. Daarom zien ze liever dat je bijvoorbeeld kunt meegaan met een oudere broer of zus. Al zit die er natuurlijk niet altijd op te wachten om zijn vervelende jonge broertje of zijn giechelige kleine zus op sleeptouw te nemen.

Reclame voor jezelf
Het komt er dus op aan om je ouders te overtuigen van jouw kwaliteiten als verantwoordelijke, zelfstandige jongere. Dat kun je best doen door je ook op andere gebieden verantwoordelijk te gedragen. Denk zelf aan je eigen afspraken. Vergeet je zwemzak/sportspullen/tekengerief niet mee te nemen naar school. Laat merken dat je nadenkt over hoe je je zakgeld besteedt. Help spontaan bij het uitladen van de boodschappen uit de auto. Je ouders zullen trots op je zijn. En daar kun je munt uit slaan.

Wablief?
En hoe zit het nu met lawaaioverlast? Ga je echt minder goed horen door blootstelling aan luide muziek of valt het wel mee? Uit onderzoek blijkt dat in België elk jaar duizenden jongeren blijvende schade aan hun oren overhouden aan het luisteren naar loeiharde muziek. Ongeveer 9 % van de jongeren hoort slecht. Het oor is een ingewikkeld en kwetsbaar orgaan. De zintuighaartjes in het inwendige oor zorgen ervoor dat de geluidstrillingen worden omgezet in elektrische signalen die naar de hersenen gezonden worden voor verwerking. Bij overdreven of langdurig lawaai worden de zintuighaartjes beschadigd. Ze registreren dan nog wel geluiden, maar niet meer zoals het hoort. Je hebt het dan bijvoorbeeld moeilijker om gesprekken te kunnen volgen in een lawaaierige omgeving. Als de schade wordt vastgesteld, is het vaak te laat. Herstel is niet mogelijk.

Veilig luisteren
Je ouders hebben dus enige reden tot ongerustheid. Maar ook hier kun je ze onder de indruk laten komen van jouw verantwoordelijkheidszin. Gebruik volgende tips in het gesprek met hen:
– Neem regelmatig een pauze in een wat rustigere ruimte om je oren even te laten rusten.
– Zorg ervoor dat je niet te dicht bij de grote speakers in de zaal staat of wissel af en toe van positie.
– Ga je erg vaak naar concerten? Gebruik dan goede (filterende) oordoppen.
Je kunt je oren testen op www.oorcheck.nl.

Aan jullie!
– Naar welke activiteiten vind jij dat 12- tot 14-jarigen zonder problemen kunnen gaan? Maak een lijstje en vergelijk met je klasgenoten. (o.a. klasfuif, verjaardagsavondje met vrienden, popconcert, muziekfestival, fuif van de jeugdbeweging, film, …)
– Welke gevaren zijn er (soms) verbonden aan uitgaan? Wat doe je eraan? Bespreek met de anderen.
– Doe de oortest met de hele klas en bespreek samen de resultaten. Hoe kunnen jullie veiliger omgaan met lawaai?

uit ID