Kolet Janssen

auteur

Levenslang

Voor leeftijd: volwassenen

Auteur: Kolet Janssen en Rebekka Jonkers

Uitgegeven door Pelckmans
2011
232 pagina’s
ISBN 978-90-289-5882-1

Woorden voor grote en kleine momenten
Er zijn van die kleine en grote momenten die er toe doen. Geboorte, hoop, keuzes maken, vakantie, geluk, liefde, verdriet, ziekte, dood, nieuw leven… Dan heb je woorden nodig waar je een leven lang deugd aan beleeft. Moeder en dochter, Kolet Janssen en Rebekka Jonkers, houden van woorden en zinnen. Ze zijn steeds op zoek om uit te drukken wat moeilijk gezegd kan worden. In Levenslang brengen beide niet enkel eigen teksten, maar zochten ze ook bij andere Vlaamse en Nederlandse auteurs naar teksten die raken.


cover-levenslang 

De teksten in Levenslang zijn ook heel geschikt om voor te lezen tijdens een viering. Een handig liturgisch register leidt je snel naar een passende tekst.

Verkrijgbaar via:

Leesfragment
Kom binnen,
doe je jas maar uit.
Schil de onverschrokkenheid van je af.
Je mag hier jezelf zijn,
zittend op een kussen op het tapijt,
nieuwsgierig rondkijken
naar de vele herinnerdingen
elk met zijn eigen verhaal
waar jij beetje bij beetje
het jouwe aan vast kunt knopen,
zodat mijn huis
voor even
ook het jouwe wordt.

Rebekka Jonkers

Als er iets ergs gebeurt,
of iets ongelooflijk moois,
wil je dat aan iemand vertellen.
Iemand die onvoorwaardelijk aan jouw kant staat,
die geen detail te onbenullig vindt,
die wel twintig keer hetzelfde wil horen.
Iemand die met hart en ziel met je meeleeft
en dus net zo blij of verdrietig is als jij.
Iemand die je vasthoudt met handen of met woorden
als bijna alles te veel is.
Misschien woont hij of zij dichtbij
of juist aan de andere kant van de wereld.
Zo iemand noem je familie.

Kolet Janssen

Recensie
Het leven is een aaneenschakeling van grote en kleine momenten. Grote momenten zoals geboorte, keuzes maken, liefde en huwelijk, ziekte en dood, maar ook minder spectaculaire momenten van geluk, verdriet, vakantie, die het leven tekenen. Zo’n momenten vragen om woorden en verwoording. Dit royaal uitgegeven boek, samengesteld door moeder en dochter, Kolet Janssen en Rebekka Jonkers, biedt de lezer teksten aan die passen bij de zeer gevarieerde momenten van het leven. Beide auteurs zijn vertrouwd met het woord,leven in en van het woord, en laten zichook inspireren door de eindeloze ruimte van hét Woord. Ze zijn steeds op zoek om moeilijke of onzegbare dingen ter sprake te brengen. In deze bundel brengen ze niet enkel hun eigen poëtische of bezinningsteksten, maar ze zochten ook bij zeventien andere Vlaamse, Nederlandse of buitenlandse auteurs naar aansprekende teksten.
De teksten zijn gebundeld in vijf rubrieken die het levensritme volgen: 1. Jij hebt in ons een zachte plek gemaakt. Nieuw begin. 2. Hoop is de droom van een wakkere ziel. Hoop en groei. 3. Vandaag heeft licht aan de randen. Geluk en samenzijn. 4. Een zere plooi in mijn geschiedenis. Het gekwetste leven; en 5. Jaarringen om je vingers. Ouder worden en dood. Aan het einde is een alfabetisch trefwoordenregister opgenomen van alle behandelde thema’s, evenals een liturgisch register, waarin een verwijzing gegeven wordt naar teksten die in een viering of op bepaalde feesten van het kerkelijk jaar kunnen gebruikt worden. Dit prachtige én praktische geschenkboek is een aanrader.

Adelbert Denaux
Collationes dec 2011