Kolet Janssen

auteur

Het vreemde huis


Voor leeftijd: 8 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Anne Westerduin

Uitgegeven door Davidsfonds
1997
79 pagina’s
ISBN 90-6565-776-2

Lekker spannend detectiveverhaal
Drie kinderen gaan op onderzoek uit naar de vreemde dingen die ze zien op vakantie in de Ardennen.


Het vreemde huis 

Margot Dewit is een verlegen meisje. Andere kinderen vinden haar maar saai. Tenminste, dat denkt ze zelf. Maar als ze in de Ardennen Frederik en Krolien leert kennen, beseft ze dat het allemaal nogal meevalt. Margot vindt haar vrienden heel leuk gezelschap, zeker als Frederik vertelt dat hij ’s nachts licht heeft gezien in de chalet waar al jaren niemand meer komt. Tussen de gewone vakantiebezigheden door houden de drie het verdachte huis scherp in de gaten. Maar het is uiteindelijk Margots hondje dat de kinderen op het goede spoor brengt. Margot, Frederik en Karolien aarzelen niet om op eigen houtje op onderzoek uit te gaan.

Verkrijgbaar via

Leesfragment
Frederik sliep onrustig die nacht. Hij droomde dat Margot van een steile helling vol stenen naar beneden viel. Hij probeerde haar tegen te houden, maar de stenen schoven onder zijn voeten vandaan en hij gleed uit. Margots haar waaierde voor hem uit. Opeens kwam hij met een klap tegen een rotsblok terecht en schoot wakker.
Met open ogen en een bonzend hart bleef hij even liggen. Toen hoorde hij weer een klap, en ditmaal droomde hij niet. Meteen sprong hij uit bed en sloop naar het raam. Op het pad dat naar de deur van het chalet naast hen liep, zag hij nog net twee mensen weglopen. Voor hij goed besefte wat er gebeurde, waren ze al verdwenen. Even later dacht hij op het parkeerterrein het geluid van een startende en wegrijdende auto te horen. Er waren dus weer bezoekers gekomen. Die klap was vast en zeker een dichtslaande deur geweest. Wat kwamen ze er zoeken, midden in de nacht? Hoe langer Frederik erover nadacht, hoe meer hij ervan overtuigd raakte dat er iets ongewoons aan de hand moest zijn. Hij noteerde gauw alle gegevens in zijn boekje.

Recensie
Margot is met haar ouders op vakantie in een bungalowpark in de Ardennen. Daar ontmoet ze Frederik en Karolien. Frederik ziet vreemde dingen gebeuren in het huisje naast hun. De kinderen gaan op onderzoek en na een spannend avontuur komt een misdaad aan het licht van dranksmokkel. Een vlot geschreven verhaal in duidelijk Nederlands. De zwart-witte tekeningen zijn met een enkele pennestreek neergezet. Het duidelijke lettertype en het vele wit maken dat het boek snel gelezen kan worden.

R.J. Volgers-Dekkers
NBD Biblion 1997

Boekbespreking door een lezer
Het boek gaat over drie kinderen die op vakantie zijn. Margot is een meisje dat samen met haar ouders op vakantie is in de Ardennen, daar leert ze Frederik en Karolien kennen. Margot vindt haar vrienden een leuk gezelschap zeker als Frederik haar vertelt dat hij ’s nachts licht heeft zien branden in een chalet waar al jaren niemand meer komt. Tussen de gewone vakantiebezigheden door houdt het drietal de chalet scherp in de gaten. Nadat Frederik twee mensen heeft zien dragen met dozen gaat het drietal op eigen houtje uit op onderzoek. Bij hun eerste inbraak ontdekken ze dat ze het bij het verkeerde eind hebben, want in de dozen steken oude spullen. Die blijken van een oude tante te zijn van Vermeer. Ze vinden die Vermeer maar een geheimzinnige man en daarom breken ze voor een tweede keer in. Het is Margots hondje Bizet dat de kinderen op het goede spoor brengt bij hun tweede inbraak. Ze vinden onderaan in de dozen flessen sterk bier, maar ze worden op heterdaad betrapt door meneer Vermeer. Margot en Bizet kunnen ontsnappen en gaan de papa’s roepen die het andere tweetal redden. Ondertussen hebben de moeders de politie verwittigd en worden de verdachten opgepakt.
Het ging hier om sterke drank waarvoor geen belasting werd betaald.
De drie kinderen waren blij dat ze het tweetal ontmaskerd hadden en dat ze beroemd werden, want hun verhaal kwam in de krant. Uiteindelijk was het toch een spannende vakantie geworden en vooral voor Frederik want die wil graag detectiveromans schrijven.
In het begin vond ik dit boekje nogal moeilijk om te begrijpen en ik denk dat dit komt omdat ik niet veel lees. Maar na een paar hoofdstukken begon ik het boek spannend te vinden en was het boekje veel vlugger uit als ik gedacht had. Voor mij was het leuk om dit boek te lezen. Ik hoop dat jullie er iets van onthouden hebben. Dank u!

Geschreven door Steven Vandeweyer 

Vertaling
Gelijktijdig verschenen in het Nederlands, het Frans (La maison mystérieuse, vert. Martine Bom) en het Duits (Das sonderbare Haus, vert. Renate Nawrot) als Cera’s spannendste vakantieboek.
Opnieuw vertaald in het Duits: Vier Tappen im Dunkeln (Albarello Kinderkrimi, 1998, vert. Eva Grambow)