Kolet Janssen

auteur

Huis op hol


Voor leeftijd: 9 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Anne Westerduin

Uitgegeven door Davidsfonds
1995
86 pagina’s
ISBN 90-6565-710-X

Knotsgek en spannend verhaal
Als ouders weinig thuis zijn, gebeuren er weleens onverwachte dingen.


Huis op hol 

Zopas is Joris naar een nieuwe buurt verhuisd. Zijn ouders vullen hun avonden al meteen met allerlei vergaderingen en cursussen. Intussen raakt het nieuwe huis maar niet ingericht. Gelukkig kan Joris uitstekend opschieten met Femke, zijn buurmeisje en klasgenote. Als Joris op een avond weer alleen thuiskomt, is het alsof het vloerkleedje het op hem heeft gemunt. En dat is niet alles. Het hele huis lijkt op hol geslagen. De jongen besluit dan maar samen met Femke de touwtjes in handen te nemen. Zijn suffe ouders hebben toch nooit iets in de gaten. Maar ook Femke heeft haar problemen: haar zus Britta doet de laatste tijd zo vreemd…

Verkrijgbaar via

Leesfragment
Opeens voelde Joris iets aan zijn broekspijp. Hij keek naar beneden. Wat hij zag, was zo ongelooflijk dat hij stokstijf bleef staan. Het stofzuigersnoer, met de stekker voorop, slingerde zich traag maar zonder aarzelen rond zijn been. Hoger en hoger klom het snoer. Net als de klimop in de tuin rond de waspaal. Joris gilde en wilde achteruit springen. Het lukte niet. Het snoer hield hem stevig vast. Met twee handen begon hij de dikke draad los te trekken. De vingers van zijn rechterhand gloeiden van de pijn. Als hij de stekker ook maar even losliet, kronkelde die meteen weer rond zijn been. Joris liep achteruit, maar de stofzuiger reed mee op zijn wieltjes. De stang met de zuigmond werkte zich omhoog en klemde zich vast aan Joris’ rug. Joris verweerde zich wanhopig. Hij trapte naar alle kanten. Het snoer draaide zich nu stevig rond zijn middel. langzaam maar zeker werd hij naar beneden getrokken. Hij schopte naar het glimmend rode lijf van de stofzuiger. Daardoor raakte hij een druktoets en de stofzuiger begon luid te zoemen. Het leek alsof zijn kracht daardoor nog toenam. De buigzame slang draaide zich rond zijn middel en het snoer zat nu al tot onder zijn oksels. Wanhopig keek Joris om zich heen. Had hij maar een schaar of een mes om dat snoer kapot te snijden! Hijgend gooide hij zich op zijn rug en trapte met beide voeten wild in het rond. Meteen besefte hij dat hij dit niet had moeten doen. Snel als een slang wond het snoer zich rond zijn nek. Hij voelde hoe zijn luchtpijp werd dichtgedrukt. Dus dat was de bedoeling. De stofzuiger wilde hem wurgen. De stang hield zijn handen klem terwijl het snoer rond zijn nek zich strakker en strakker spande. (…) ‘Help!’ kreunde hij verstikt.

Personages :

* Joris: Joris is het hoofdpersonage uit dit boek. Hij is samen met zijn ouders verhuisd naar een nieuwe stad en woont er nu al een half jaar. Het nieuwe huis heeft 3 verdiepingen, en Joris slaapt op de tweede. Joris is zeer netjes en precies, maar is daardoor wel soms traag. (blz. 5-6) Het huis slaat op hol en Joris is diegene die de touwtjes in handen neemt. Hij laat zien wie de baas is!

* Femke: Femke is een vrolijke meid. Maar ze is wel slordig waar Joris soms een probleem mee heeft! Ze heeft mooie ronde, blauwe ogen. Om echt te kunnen lachen, heeft Joris Femke nodig. Femke is zijn klasgenote, buurmeisje en vriendin! Ze helpt Joris in de strijd tegen het op hol geslagen huis.

* Ouders Joris: zij zijn steeds weg. Elke avond zijn ze naar een vergadering van een bepaald vereniging. Ze weten hoe alles goed moet gedaan worden, maar hun eigen huis laten ze achter.

* Britta: Britta is de zus van Femke. Ze heeft een geheim dat niemand mag achterhalen. Stiekem heeft ze een hondje gekregen en dat houdt ze verborgen op haar kamer omdat haar moeder een allergie heeft aan honden. Femke dacht dat Britta anorexia had omdat ze steeds stiekem eten meenam, maar uiteindelijk hebben Femke en Joris haar grote geheim achterhaald.

Britta wil later graag binnenhuisarchitect worden. Femke en Joris leggen haar het hele probleem uit over het losgeslagen huis en Femke besluit het huis zelf te gaan inrichten. Ze krijgt de toestemming van de ouders van Joris.

* Fluo: Fluo is de wekker die aan Joris´ bed staat. Hij heeft deze naam gekregen omdat zijn cijfers en wijzers ook in het donker leesbaar zijn. Fluo wil Joris helpen omdat hij vindt dat sommige dingen in het huis zich ongehoord gedragen! Ze zullen Joris waarschuwen en helpen, ook al is het tegen de natuur.

* Melodie: Melodie is de radio in de keuken. Ook zij is een voorstander van Joris. Ze wil hem op alle mogelijke manieren helpen.

* Berta: Berta is de verwarmingsketel in de kelder. Zij is verantwoordelijk voor de warmte in huis. Berta wijst Joris erop dat zijn ouders het verkeerd aanpakken: ze ruimen niets op en het huis is niet ingericht. Daarom slaat het huis op hol, omdat het geen baas heeft! Het is helemaal verwilderd. Berta heeft de leiding genomen over alle dingen die aan Joris´ kant staan.

* Slurp: Slurp is de onmeedogende stofzuiger die Joris verschillende keren aanvalt. Hij is absoluut tegen Joris en vermoordt hem bijna!

* Elex Vonk: Elex Vonk is de verschrikkelijke schakelkast! De schakelkast spuwt steeds vonken op te laten zien dat hij het op Joris gemunt heeft! Op het einde van het verhaal moet Joris een strijd aangaan tegen Elex Vonk!

* Dormo: Dormo is het bed van Joris. Ook hij is tegen slurp, Elex Vonk, … Hij vindt het gedrag van Slurp een schande! Alleen kan hij niet praten! Dormo behoort tot de dingen zonder stem. Zijn spreken is voor de mensen niet verstaanbaar. Alleen de dingen met een stem kunnen de menselijke taal leren.

Recensie

Joris is net naar een nieuwe buurt verhuisd. Zijn ouders zijn meteen bezig met allerlei cursussen en vergaderingen. Het huis wordt een beetje verwaarloosd: overal staan onuitgepakte dozen en kisten. En dan komt het huis in opstand. Joris wordt aangevallen door de trap en bijna gewurgd door de stofzuiger. Heel het huis lijkt tegen hem te zijn. Gelukkig vertelt de wekker hem dat niet alle spullen in huis tegen hem zijn. Ze willen alleen dat Joris ervoor zorgt dat zijn ouders de rommel opruimen en een beetje meer aandacht aan het huis schenken. Samen met zijn buurmeisje Femke werkt Joris een plan uit. Een spannend en vooral grappig verhaal!

Uit de Jommekeskrant 06/03/’02