Kolet Janssen

auteur

Op zoek naar de bron


Voor leeftijd: 10 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen

Uitgegeven door Standaard
1989
126 pagina’s
ISBN 90-02-18147-7

Een meisje gaat op zoek naar de bron van een riviertje… en vindt meer dan ze hoopte.


bron 

‘Ik weet zelf niet goed waarom ik zo opeens besloot het riviertje naast ons huis te volgen tot aan de oorsprong. Het leek me wel wat. Als je vijftien bent, hoef je tenslotte niet meer altijd achter je pa en ma aan te hobbelen. Trouwens, dit was nu eens mijn eigen idee… Maar waar was mijn zelfverzekerdheid toen ik Tina ontmoette die in een rolstoel zat? Of Erik, die me in het begin wantrouwde als de pest? En dan was er nog die stomme rode R-4 die ons steeds op de hielen zat. Ik heb me vaak slap gelachen, al was het af en toe best eng. Nou ja, ik heb het overleefd en ik heb er geen spijt van. En wat het belangrijkste is: ik heb zelf de bron van het riviertje gevonden. Maar soms lijkt het alsof ik in die paar dagen ouder ben geworden…’
Sara

Verkrijgbaar via

Leesfragment
Midden in de nacht schrik ik wakker. Heb ik gedroomd of was er echt iets te horen? Een beetje loom wrijf ik in mijn ogen. Daar hoor ik het weer! Een duidelijk gekraak van takjes op de grond, eventjes stilte en dan weer dat gekraak. Met een schok ben ik klaarwakker. Muisstil blijf ik liggen. Nu is er weer even niets te horen. Dan komt het gekraak dichterbij. Iets of iemand komt langzaam hierheen!
Wat moet ik doen? Ik kan niet bewegen van schrik. Misschien is het gewoon een hond? Maar daar is het geluid weer en nu weet ik het zeker: alleen een mens loopt zo duidelijk op twee benen.

Recensie
Een wat wonderlijk verhaal over een 15-jarig meisje dat, alleen thuisgelaten als haar ouders en broer met vakantie gaan, besluit op de fiets op zoek te gaan naar de bron van de beek die langs hun huis stroomt. Het wordt een tocht van een paar dagen waarin ze spannende dingen beleeft en merkwaardige mensen ontmoet. Zo ontmoet zij een jongen die uit een inrichting is weggelopen. Ze besluiten samen verder te trekken en raken erg op elkaar gesteld. Eind goed al goed: de jongen, die in het begin bepaald geen goede bedoelingen had, blijkt een bijzonder aardige knul te zijn en vindt zelfs een pleeggezin voor de weekends. Het meisje is blij uiteindelijk weer veilig thuis te zijn. De ouders, aanvankelijk behoorlijk boos over dit ondoordachte plan van hun dochter, trekken bij en tonen begrip. Er wordt veel overhoop gehaald, het gaat steeds net goed dankzij nogal wat toevalligheden. Wensvervullend verhaal voor lezers (meisjes?) vanaf ongeveer 11 à 12 jaar die van een tamelijk spannend ik-boek houden. Aantrekkelijke, gekleurde omslag.

E. Tasma