Kolet Janssen

auteur

(Handleiding voor) jongens!


Voor leeftijd: 12 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Benjamin Leroy

Uitgegeven door Davidsfonds
2006
111 pagina’s
ISBN 90-5908-208-7

Een onmisbaar (hand)boek voor tienerjongens! (of voor al wie hen beter wil leren kennen…)


jongens

Waarom hebben jongens zoveel zakken in hun broek?
Kunnen jongens minder goed stilzitten dan meisjes?
Wanneer moet je je voor het eerst scheren?
Houden alle jongens van voetbal?
Is het cool om deo te gebruiken of juist niet?
Stoere binken, deftige jongemannen, vlotte kerels, brave koorknapen, sexy venten, hippe boys, en andere coole gasten. Macho of doetje. Watje of held. Lekker gewoon mag ook. Elke jongen vindt in dit boek een stukje van zichzelf, een originele tip of een grappig weetje.
Jongens en meisjes verschillen aan de binnen- en de buitenkant. Kolet Janssen zoekt in dit gidsje naar bijzondere en typische kenmerken van het mannelijke geslacht. Over testosteron en skaten, vrienden en gitaar spelen, de baard in de keel en de boxershort. 

Verkrijgbaar via

Leesfragment
Boxershort
Een boxershort is een wijd zittende onderbroek met korte pijpen. Sommige jongens en mannen vinden dit lekkerder zitten dan een slip, die veel nauwer aansluit en je penis en ballen meer op dezelfde plek houdt. In de jaren 1990 werd de boxershort een enorme rage en droegen vooral veel jonge mannen boxershorts in plaats van ouderwetse slips zoals hun vaders. Intussen zijn er ook hippe versies van de slip ontworpen.
Als zwemkleding voor mannen heeft de boxershort in badstof de zwembroek in slipvorm grotendeels verdrongen op het strand. In heel wat zwembaden mag je echter niet zwemmen in een boxershort, omdat er meer vuil in zou kunnen komen te zitten.

Kontzak
Jongens en mannen hebben zelden of nooit een handtas bij. Toch hebben ze vaak een hoop spullen bij die ze niet kwijt willen raken: een portefeuille met geld en papieren, een mobieltje of gsm, een MP3-speler, een agendaatje, een sleutelbos, misschien zelfs een zakmes… Enkele decennia geleden lanceerden enkele handige jongens het polstasje voor heren, maar dat werd nooit een echt succes. Vrouwen hebben al zoveel generaties lang ervaring met het dragen van een tas, dat haal je als man niet zomaar in.
Gelukkig hebben mannenjassen en vesten oneindig veel meer zakken, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant, dan vrouwenkleren. Zelfs in veel lange broeken voor vrouwen zit geen enkele zak, of hoogstens een zakje voor de versiering, dat zo klein is, dat je er nauwelijks een zakdoek in kunt stoppen. Mannen kunnen hun bezittingen dus kwijt in hun jas of vest. Maar in de zomer moeten al die spullen in de zakken van hun broek. Dat is de periode dat heel wat kontzakken overbelast worden.
Als je op straat een portefeuille vindt in de vorm van een halfrond achterwerk, weet je al zonder dat je naar de naam op de papieren kijkt, dat hij eigendom is van een man. Hoewel elke politieagent je zal verzekeren dat je gauwdieven op die manier gewoon uitnodigt, stoppen heel wat jongens en mannen zonder nadenken hun papieren, bankkaarten en geld in de achterzak van hun lange broek. Resultaat: grote kans op diefstal of verlies, ernstige misvormingen van de inhoud en veel gewurm als je met één hand iets uit je zak moet halen… Toch volharden veel jongens en mannen in de boosheid. Ze hebben er alles voor over om toch maar geen tas te moeten dragen!

Recensie
Een zoveelste boek over opgroeien en puberteit? Ja, maar dan anders! Het lichamelijk aspect is maar één van de verschillende onderwerpen die de auteur aanbrengt. Veel meer aandacht gaat er naar het waarom van typische jongenshoudingen of –activiteiten. En die zijn, zelfs voor volwassenen, heel verrassend en verrijkend! De korte tekstblokken zijn in een voor iedereen verstaanbare taal geschreven en lezen dan ook erg vlot. Een heel groot deel van het boek bestaat uit antwoorden van jongens én meisjes op een aantal intrigerende vragen. Zij houden de lezer een spiegel voor en geven hem (of haar) een idee hoe anderen over deze zaken denken, wat leerzaam, verrijkend en herkenbaar overkomt.
Ook de lay-out is bijzonder: veel kleurvakken, lijnen en illustraties geven het geheel een heel aparte dynamiek.
Boeiende tekstjes voor iedereen, jongen of meisje, jong of iets minder jong!

Pol Van Damme
Pluizuit januari 2007