Kolet Janssen

auteur

(Handleiding voor) meisjes!


Voor leeftijd: 
12 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Sabien Clement

Uitgegeven door Davidsfonds
2006
111 pagina’s
ISBN 9789059082076

Een onmisbaar (hand)boek voor tienermeisjes! (of voor al wie hen beter wil leren kennen…)


meisjes

Waarom hebben meisjes een handtas en jongens niet?
Babbelen vrouwen altijd zo veel? En waarover?
Wanneer moet je voor het eerst een beha dragen?
Houden meisjes altijd van strikjes, bloemetjes en roze kleren?
Kan jij mascara opdoen zonder spiegel?
Hippe chicks, deftige jongedames, vlotte meiden, brave meiskes, sexy babes, bevallige deernes en andere coole grieten. Lief of schattig. Stoer of dapper. Lekker gewoon mag ook. Elk meisje vindt in dit boek een stukje van zichzelf, een originele tip of een grappig weetje.
Meisjes en jongens verschillen aan de binnen- en de buitenkant. Kolet Janssen zoekt in dit gidsje naar bijzondere en typische kenmerken van het vrouwelijke geslacht. Over oogschaduw en sleehakken, tampons en haarspeldjes, vriendinnen en emancipatie.

Verkrijgbaar via

Leesfragment
Hoge hakken
Het loopt niet makkelijk: je wankelt erop, krijgt pijn onder je voet en loopt vaak het risico te vallen. Het is ook niet gezond: je kunt er doorgezakte voorvoeten van krijgen en rugpijn. Toch zweren heel wat vrouwen bij het dragen van hoge hakken, minstens af en toe.
Veel mannen vinden hoge hakken sexy en supervrouwelijk. Door het dragen van hoge hakken lijken je benen langer. Je moet vanzelf kleinere pasjes zetten en gaat dus ‘vrouwelijker’ lopen, niet met grote, stoere passen zoals een man. Mannen geven je meteen meer aandacht. En dat vinden heel wat vrouwen leuk.
Schoenen met hoge hakken heb je in soorten. Er zijn er met een hak van 6 of een hak van 12 cm. Dat maakt natuurlijk een heel verschil. Als de zool onder de voorvoet ook dikker is, is het hoogteverschil uiteindelijk minder groot. Er zit ook verschil in de vorm van de hak. Naaldhakken (stiletto’s!) zijn het ergst. Je moet op een hele kleine oppervlakte in evenwicht kunnen blijven om daarmee te lopen. Verder blijven ze soms zitten tussen klinkers of in gaatjes van rioleringsdeksels. En dan moet je op een weinig elegante manier je schoen loswrikken.
Een sleehak is veiliger en comfortabeler. Je kunt er zelfzeker op heupwiegen. En het kan ook heel elegant zijn. Hoe dan ook moet je om op hoge hakken te kunnen lopen beter eerst een poosje oefenen! En om lange afstanden te lopen of om snel te kunnen rennen, zijn hoge hakken altijd de foute keuze.

Recensie
Een zoveelste boek over opgroeien en puberteit? Ja, maar dan anders! Het lichamelijk aspect is maar één van de verschillende onderwerpen die de auteur aanbrengt. Veel meer aandacht gaat er naar het waarom van typische meisjeshoudingen of –activiteiten. En die zijn, zelfs voor volwassenen, heel verrassend en verrijkend! De korte tekstblokken zijn in een voor iedereen verstaanbare taal geschreven en lezen dan ook erg vlot. Een heel groot deel van het boek bestaat uit antwoorden van meisjes én jongens op een aantal intrigerende vragen. Zij houden de lezer een spiegel voor en geven haar (of hem) een idee hoe anderen over deze zaken denken, wat leerzaam, verrijkend en herkenbaar overkomt.
Ook de lay-out is bijzonder: veel kleurvakken, lijnen en illustraties geven het geheel een heel aparte dynamiek.
Boeiende tekstjes voor iedereen, meisje of jongen, jong of iets minder jong!

Pol Van Damme
Pluizuit januari 2007