Kolet Janssen

auteur

Help! Hoe (even) overleven zonder ouders?


Voor leeftijd: 8 jaar en ouder (informatief)

Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Benjamin Leroy

Uitgegeven door Davidsfonds
2007
142 pagina’s
ISBN 978 90 5908 229 8

Een praktische survivalgids
Gedaan met steeds alles te moeten vragen aan je mama en papa. Dit boek geeft je hele praktische survivaltips om de dagdagelijkse taken aan te kunnen.


cover help! RESIZED

Aan de hand van een eenvoudig stappenplan leer je allerhande klusjes helemaal zelf én met plezier klaren. Wel oppassen dat je ouders niet te weten komen hoe zelfstandig je geworden bent, want dan zou je wel eens het hele huishouden moeten overnemen…
Dit boek helpt je om sneller op eigen benen te staan.
Hoe plan je je schoolwerk zodat je nog tijd overhoudt om erna te kunnen spelen? Alleen de trein nemen, durf je dat wel aan? En is een eitje bakken werkelijk kinderspel? Hoe kan je een poster van jouw idool ophangen zonder dat hij naar beneden dondert?

Verkrijgbaar via:

Leesfragment
Je kamer opruimen

Soms lijkt het wel alsof alle ouders in ons land samen een oorlog begonnen zijn tegen hun kinderen over het opruimen van hun kamer! Hoe kun je je ouders te vriend houden en toch niet zelf een slaafje worden dat alleen nog aan opruimen kan denken en geen tijd meer heeft voor leukere dingen?
Stap 1. Plan zorgvuldig de opruimmomenten. Kies het tijdstip zo dat er veel kans is dat je ouders kort daarna een blik in je kamer werpen. Dat kan te maken hebben met het moment waarop ze de was verzamelen of waarop er iemand komt schoonmaken. Hou dat in de gaten en ruim kort van tevoren op.
Stap 2. Werk op het zicht. Een goede eerste indruk is goud waard. Werk overtollige rommel (voorlopig) onder het bed als je in tijdnood bent. Belangrijke onderdelen zijn een rechtgetrokken dekbed en een lege vloer.
Stap 3. Kun je iets grondiger te werk gaan? Dan is de vuistregel: soort bij soort. Vuile was in de wasmand. Schone kleren in de kast. Schoolspullen op je bureau. Afval in de vuilnisbak.
Stap 4. Waag je je aan het echte opruimwerk? Dan ga je voor elk onderdeel echt tot op het bot. Maak de vuilnisbak leeg. Leg je schone kleren op rechte stapels, soort bij soort. Leg je schoolspullen zo klaar, dat je straks meteen aan de slag kunt. Gooi alles weg wat je niet meer nodig hebt. Kijk onder het bed: vis er alles onder uit en gooi weg of sorteer.
Stap 5. Mest minstens 1 keer per jaar je kleerkast, je bureau en je andere opbergruimtes uit. Gooi weg waar je niets meer mee doet en niet aan gehecht bent. Orden de rest.

Tip
Meteen alles opruimen wat je onder handen krijgt, helpt natuurlijk wel. Dat is prima als je van nature een ordelijk karakter hebt. Maar voor sommige kinderen is dit echt tegennatuurlijk. Die moeten bovenstaande trucs en hulpmiddelen inschakelen om de orde in hun kamer te laten neerdalen!

Recensie
In acht grote hoofdstukken wordt heel praktisch uitgelegd wat kinderen kunnen doen als hun ouders er even niet zijn, of als ze hun ouders niet wil lastig vallen met vragen. Het boek geeft tips over wat te eten, wat aan te trekken, hoe ze hun kamer kunnen organiseren, wat te doen als ze zich pijn doen, hoe een huisdier te verzorgen, wat te doen als ze op stap gaan, gaan feestvieren of op school zijn. Elk onderdeeltje wordt kort ingeleid, waarna stap voor stap wordt uitgelegd wat te doen om tot een resultaat te komen. Af en toe wordt ook in een grijze kader nog een extra tip gegeven om alles nog vlotter of beter te laten verlopen.
Dit boekje is bedoeld voor kinderen die niet dadelijk wíllen (of kunnen) terugvallen op de hulp of de uitleg van ouders of grotere broers of zussen. Zo worden alledaagse dingen stap voor stap duidelijk gemaakt. Het boekje lijkt mogelijk handig voor kinderen uit (éénouder-) gezinnen die misschien iets meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid moeten aan de dag leggen of kinderen waarvan de ouders vaak afwezig zijn. Zo kunnen deze kinderen makkelijker zelfstandig kleine klusjes uitvoeren, zonder dat ze met de handen in het haar moeten zitten of alles in het honderd laten lopen.

Pol Van Damme
Pluizuit, november 2007