Kolet Janssen

auteur

Samen met Sander


Voor leeftijd: 7 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Mark Janssen

Uitgegeven door Davidsfonds
2000
71 pagina’s
ISBN 90-6565-963-3

Broers tegen wil en dank
Dries en Sander leven onder één dak, maar zijn niet de beste vrienden.


Samen met Sander 

Bij Dries thuis zijn niet alle weken gelijk. De ene week woont hij samen met mama en Bert. Bert is de vriend van mama. De andere week is het huis te vol. Want dan komen Sofie en Sander er ook nog bij. Dat zijn de kinderen van Bert. Tussen Sander en Dries wil het niet echt vlotten. Sander is netjes, voorbeeldig en ijverig. Dries is net een tikje anders. In een eenvoudige en gave taal peilt Kolet Janssen naar de gevoelens van de jongens. In kleine, maar sterke taferelen schildert ze broers die er toch geen zijn.

Verkrijgbaar via

Leesfragment
Het probleem van Dries is Sander. Sander is negen, net als hij. Sander is een paar maanden ouder. Gelukkig kun je dat niet zien. Want Sander is kleiner dan Dries. Maar hij is wel een voorbeeldzoon. Altijd hangt hij zijn jas op. Hij doet netjes zijn schoenen uit als hij de trap op gaat. Op school haalt hij  hoge cijfers. Hij dekt de tafel zonder dat iemand het vraagt. Hij maakt nooit ruzie. Tenminste, niet als mama of Bert het zien. Hij is dus heel anders dan Dries. Die is nogal slordig. Hij verliest vaak zijn pen of een handschoen. Zijn jas en zijn schooltas gooit hij zomaar in een hoek. Zijn taken thuis vergeet hij weleens. Mama wordt dan boos. Dries kan Sander niet uitstaan. Vooral niet als Sander de brave jongen uithangt. Als hij weer eens een voorbeeld is. Dries weet dat Sander net zo gemeen kan zijn als hij soms. Maar hij is gemeen en slim tegelijk. Zo valt het niet te erg op. Zou mama Sander leuker vinden?

Recensie
Je vader gaat weg bij je moeder. Je moeder krijgt een nieuwe vriend en meteen krijg jij er een broer en een zusje bij. Niemand vraagt of jij dat wel fijn vindt en het huis is om de week vreselijk vol. Hoe los je dat nu allemaal op? Deze situatie is het basisgegeven in Samen met Sander. Kolet Janssen weet de gevoelens van de kinderen raak te typeren. Ook de spanningen die deze situatie teweegbrengt in de mozaïekfamilie, zijn voelbaar doorheen het verhaal. Dries en Sander zijn opeens twee halfbroers, zij hebben niet voor die situatie gekozen, maar moeten er wel mee leren leven. Dat is ook wat Bert, de vriend van mama, vraagt: in vrede leven. Dat is minder dan vriendschap sluiten, maar veel meer dan ruzie maken. Uiteindelijk slaagt Sofie erin beide jongens te verzoenen door hen samen dingen te laten doen. Door de rake tekening van de lichaamstaal van de personages slaagt Mark Janssen erin de gevoelens te onderstrepen en het verhaal te ondersteunen. De taal is aangepast aan ca. zevenjarige lezers maar nooit infantiel. Elk hoofdstuk vormt een tafereeltje op zich, dat de evolutie van de sfeer schetst in het volgens Dries “te volle huis van mama”. Vanaf zeven jaar.

Hilde Debacker
De Leeswelp, 11.01.2001

Vertaling in het Deens: Fuldt hus (Modtryk, 2003, vert. Dorthe Wendt)
fuldt hus