Kolet Janssen

auteur

Spin


Voor leeftijd: 9 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen
Omslagillustratie: Joep Bertrams

Uitgegeven door Averbode (in de reeks Jeansboek)
1994
62 pagina’s
ISBN 90-317-1048-2

Een ijzingwekkend eng maar toch ook grappig boek
Simon doet de laatste tijd nogal raar. Hij vergeet de gekste dingen. Gewoon hopeloos!


coverspin 

Soms klaagt hij over een vreemde pijn in zijn hoofd. Alsof hij pootjes voelt, zegt hij. Het lijkt wel of er iets of iemand aan zijn hersenen peutert! Eén ding is zeker: als niet geholpen wordt, raakt hij nooit uit de problemen! Gelukkig zijn er Tom en Laura…

Verkrijgbaar via

Leesfragment
‘Simon!’ riep mama. ‘Tijd om op te staan!’
Langzaam zochten Simons voeten een weg uit het bed. In de slaapkamer praatte mama onzin tegen zijn babyzusje Jana. Snel kleedde hij zich aan. Toen schoof hij de gordijnen open. Tikketak, kletterden de houten ringen tegen elkaar.
Plots voelde hij aan de binnenkant van zijn voorhoofd een onuitstaanbare kriebel. Hij boog voorover en klemde zijn handen tegen zijn hoofd. Het leek alsof er iets los zat, iets dat heen en weer bewoog.

Recensie
Bang van spinnen? Dan mag je zeker dit verhaal niet lezen. Simon heeft namelijk een enge spin in zijn hoofd zitten. Langzaam maar zeker eet ze zijn herinneringen op. Hij kent plots de tafels niet meer, of herinnert zich zijn eigen babyzusje niet. Gelukkig zijn er Tom en Laura, die zullen hem van die vervelende spin verlossen. Een spannend, gek verhaal. Een beetje griezelig ook want het lijkt zo echt.

Gazet van Antwerpen, 11/01/1994

Simon wordt steeds vergeetachtiger en soms voelt hij een vreemd gekriebel in zijn hoofd. Het is de spin Kassandra die zich in zijn hersens genesteld heeft en zijn herinneringen een voor een opeet. Dit leidt tot een onhoudbare situatie en samen met zijn vrienden Tom en Laura probeert hij de spin op verschillende manieren kwijt te raken. Ook zijn ouders worden ongerust en raadplegen een specialist. Als Simon zelfs het bestaan van Kassandra vergeet, is het zaak om snel een oplossing te vinden. Dit originele gegeven wordt eenvoudig uitgewerkt in een chronologisch verhaal met weinig diepgang. Toch is het een onderhoudend en met vaart verteld verhaal. Geschikt voor niet al te gevoelige kinderen vanaf ca. 9 jaar.

M. Verboom
NBD Biblion 1994