Kolet Janssen

auteur

Een boekje tuin

Voor leeftijd: 8 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen, Inge Bergh en Inge Misschaert
Illustrator:
Jurgen Walschot

Uitgegeven door De Eenhoorn
2010
72 pagina’s
ISBN 978-90-5838-609-0

Een weet- en doeboek over de tuin in alle seizoenen
Een dynamisch en kleurrijk boek vol vragen en antwoorden, weetjes, gezegdes, recepten, knutsels en spelletjes die aansluiten bij wat er het hele jaar door in de tuin gebeurt. Alles gerangschikt per seizoen.


boekje tuin 

Op een speelse manier krijg je antwoorden op vele vragen: Hoeveel dieren leven er in een boom? Waarom prikt een brandnetel? Waarom zijn bloemen vaak fel van kleur? Waarom zijn blaadjes meestal groen? Waar komt de geur van planten vandaan?

Verkrijgbaar via:

Leesfragment
Tuinremedies
•             Blaadje anti-prik
Als je je geprikt hebt aan een brandnetel, komt weegbree zeker van pas. Je plukt een blaadje, plooit het een paar keer doormidden zodat het gekneusd is, en legt dat op je pijnlijke brandnetelprik. Wedden dat de pijn snel minder wordt? Het fijne is dat brandnetels en weegbree vaak in elkaars buurt groeien, zodat je snel geholpen bent.

Bijgeloof
•             Haargroeimiddel
De brandnetel staat overal vol haren: op zijn steel en op al zijn blaadjes. Daarom dachten mensen vroeger dat een aftreksel van de plant ook nuttig kon zijn als haarwater om de haargroei te bevorderen bij kaalhoofdigen. Misschien kun je je pa of je opa nog eens plezier doen met een bos brandnetels!
•             Moord in de brandnetels
Brandnetels kunnen je helpen om detective te spelen. Ken je ergens een plek waar veel brandnetels groeien die niet weg te krijgen zijn? Volgens oude verhalen is dat gegarandeerd de plek waar een moord is gebeurd. De brandnetels zullen er pas verdwijnen als de schuldige is gestraft.
•             Voorspel wie je lief wordt met madeliefjes!
Wil je graag weten of de jongen of het meisje waar jij helemaal ondersteboven van bent, ook van jou houdt? Trek dan één voor één de witte kroonblaadjes van een madeliefje, terwijl je zegt: ‘Hij (zij) houdt van mij, hij (zij) houdt niet van mij…’ Enzovoort, tot het laatste witte lintje is uitgetrokken. Dan ken je het antwoord.

TIP!
Wil je je geluk een handje helpen? De meeste madeliefjes hebben een oneven aantal witte bloemblaadjes. Begin dus met wat je het liefst wilt horen!

•             Uit de kool
Waar komen de baby’tjes vandaan?
Daarover werden over de hele wereld vreemde verhaaltjes verteld aan kinderen. Uit bloemkelken, uit een heilige eik, uit een peterseliebed of uit de kool, zoals in Vlaanderen. Nog makkelijker is het natuurlijk als de ooievaar de baby persoonlijk thuis aflevert…

Recensie
Dit boek houd ik in de eerste plaats voor mezelf. En zal ik waarschijnlijk nog vele keren als geschenk geven aan 10,11-12-jarigen. Een boekje tuin volgt de  tuin in vier seizoenen. Naast weetjes over dieren en(alledaagse en vergeten) planten- eenvoudig gebracht in korte, overzichtelijke en vlot leesbare stukjes, zorgen de auteurs ook voor stukjes geschiedenis over de planten of dieren, voor een weerbericht uit de tuin, voor spreekwoorden en volkswijsheden, voor sprookjes en legenden, recepten en knutsels en frutsels. Een ’Snoecks almanak’ voor kinderen zeg maar. En altijd in uitnodigende, leesbare en aantrekkelijk geïllustreerde – een vrolijke aap piept overal tussendoor en rijkelijk gefotografeerde- stukjes. Dit alles en de verwoording trokken me echt over de ‘déjà-vu’-grens. Dat weegbree door de indianen ‘de voetafdruk van de blanke’  genoemd werd, en waarom, wisten jullie dat bijvoorbeeld?  En dat ‘daisy’ komt van ‘day’s eye’- dat heb ik mijn leerlingen Engels  nooit kunnen vertellen!!!! Van mij mocht er nog één recept bij, omdat de auteurs terecht veel aandacht aan de vlierstruik schenken: :  het recept van vlierbloesemsap in de lente….  Dat bewijst alleen maar dat dit boekje ook volwassenen op nog meer ideeën zal brengen! Een hebbeding voor klein en groot, dit boek!

Jet Marchau
www.verteleens.be, 17.02.2010