Kolet Janssen

auteur

Een bed op wieltjes

 

Voor leeftijd: 9 jaar en ouder
Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Stijn Claes

Uitgegeven door Die Keure in de reeks Verrekijkerbieb 4
2015
32 pagina’s
ISBN 978 90 486 2283 2

Ella en Abdel maken voor school een reportage over het ziekenhuis.

20151227_101024
Ze bezoeken alle mogelijke afdelingen en raken met verplegers en patiënten aan de praat. In een ziekenhuis werken heel wat mensen: van in de kelder tot op het dak! En allemaal helpen ze mee om zieke mensen weer beter te maken.

Verkrijgbaar via Die Keure.

Fragment
Op de spoedafdeling heerste er een drukte van belang. In de wachtzaal zaten wel twintig mensen. Sommigen zaten met gesloten ogen achterovergezakt in hun zetel. Anderen lazen een tijdschrift. Een man had zijn linkerarm voorzichtig op zijn knieën gelegd. Een kleuter met grote huilogen en zijn vinger in een dik verband zat op de schoot van zijn mama. ‘Tussen het autoportier’, hoorde Abdel de mama tegen iemand zeggen.

Ella en Abdel gingen op zoek naar iemand die hen wat uitleg kon geven. Onderweg kwamen ze langs een aantal kamertjes met gordijntjes in plaats van deuren. Als ze open waren, zagen ze telkens een soort onderzoekstafel staan waar je op kon liggen. In rekken aan de muur lag allerlei soorten verband. Achter een balie zat een man in een wit uniform met een naamplaatje waar ‘Ludo’ op stond. Hij keek hen vragend aan. ‘Heeft u even tijd voor ons?’ vroeg Ella beleefd, nadat ze hadden uitgelegd dat ze voor een schoolproject kwamen.

Ludo lachte. ‘Dat weet ik nooit van tevoren’, zei hij. ‘Nu is het even wat rustiger, maar als er straks opeens een ziekenwagen binnenrijdt, wordt het meteen druk. Op deze afdeling kun je dat nooit voorspellen! Al is het wel zo dat de drukste dagen zaterdagen en zondagen zijn: mensen gaan dan klusjes doen thuis en verwonden zich met de zaagmachine of de boor. Of ze vallen met de fiets of er gaat iets fout bij het sporten … Maar de ergste periodes vallen in de winter: als het gesneeuwd heeft of nog erger, als het ijzelt. Dan komen de gebroken armen en benen hier bij bosjes binnen!’