Kolet Janssen

auteur

Het vroor dat het kraakte


Voor leeftijd: 9 jaar en ouder

Auteurs: Patrick Bernauw – Dirk Bracke – Nicole Boumaâza – Geert de Kockere – Bea De Koster – Kristien Dieltiens – Jaak Dreesen – Bettie Elias – Maria Heylen – Lieve Hoet – Kolet Janssen – Ron Langenus – Reina Ollivier – Henri Van Daele – Sylvia Vanden Heede – Ina Vandewijer – Mieke Vanpol – Karel Verleyen – Katrien Vervaele – Annelies Tock (flaptekst)
Illustrator: Anne Westerduin

Uitgegeven door Lannoo
2002
267 pagina’s
ISBN 90-209-4473-8

De mooiste winterverhalen


het vroor dat het kraakte 

Twintig winterverhalen, fantasievol, lieflijk, warm, hard, koud, winters!

Verkrijgbaar via

Leesfragment: Dooi
Die avond kwam papa op Emma’s bed zitten. Hij riep Victor er ook bij. ‘Morgen ga ik weg. Ik heb een flatje gehuurd. Mama en ik vinden het beter om elkaar wat minder te zien, tenminste een tijdje’, zei hij. Hij probeerde een opgewekt gezicht te trekken, maar Emma voelde aan de manier waarop hij over haar wang aaide dat hij bang was.
‘Kom je snel weer terug?’ vroeg Victor. Hij keek papa niet aan, maar volgde met zijn vinger de figuren op het dekbed.
‘Dat weet ik nog niet’, antwoordde papa. ‘Maar jullie moeten zeker veel bij mij komen.’
‘Houden jullie niet meer van elkaar?’ vroeg Emma. Victor stompte in haar zij. Maar Emma keek papa strak aan.
Papa zuchtte. ‘Toen mama en ik elkaar leerden kennen, leek het alsof wij tweeën alleen op de wereld waren. Intussen hebben we het zo druk gekregen met ons werk en met jullie, dat we elkaar soms helemaal vergeten. We willen nu uitzoeken of we nog echt bij elkaar horen.’
Emma plukte aan het dekbed. Ze vond het stom. Natuurlijk hoorden ze bij elkaar. Hoe kon je daaraan twijfelen? Zij hoorden toch samen met zijn vieren?
‘In elk geval horen jullie bij mij’, zei papa.
‘En bij mama’, zei Victor snel.
Papa knikte. Maar verder zei hij niets meer.

Recensie
De koude winter vormt de inspiratiebron voor elk van de schrijvers. In deze bundel krijg je een grote waaier van verscheidenheid. Wat een winter voor de ene oproept, lijkt zo niet te zijn voor de andere. Zo krijg je een afwisseling tussen vrolijke sneeuwpretverhaaltjes en koude armzalige overwinterverhaaltjes. Fantasievol of op harde oorlogsfeiten gebaseerd, over de relatie met mensen of met dieren. Stuk voor stuk waardevolle verhalen, om even bij stil te staan, om na te genieten, om het warm van te krijgen, om de koude mee te voelen. De grote verscheidenheid vormt mee de rijkdom van deze bundel. Een boek om mee onder je warme dons te nemen tijdens koude winteravonden! Een aanrader!

Marijke Umans
2002