Kolet Janssen

auteur

Ik smelt!


Voor leeftijd: 10 jaar en ouder

Auteurs: Kolet Janssen en Sara Jonkers
Illustrator: Ilah

Uitgegeven door Davidsfonds
2007
125 pagina’s
ISBN 9789076830827

Het lekkerste boek over chocolade
Kolet Janssen en Sara Jonkers zijn zo dol op chocolade dat ze er een boek over schreven. De zoetste weetjes over dit goddelijk snoepgoed, vroeger en nu. En de lekkerste chocoladerecepten. Om je vingers bij af te likken.


Chocolade 

Wanneer aten mensen voor het eerst chocolade?
Hoe maak je brownies?
Zin in een chocolademassage?
Is chocolade verslavend?
Wat is een chocoladehuis?
Laat jij je ook vaak verleiden door een overheerlijke chocoladereep? Ben je een echte chocoholic? Dan zal je genieten van deze smakelijke reis. Langs de geschiedenis en het productieproces van dit verrukkelijke lekkers, over alle mogelijke soorten chocoladeproducten tot grappige en interessante chocoladeweetjes uit boeken, films, muziek en musea. Daarna kan je zelf aan de slag in de keuken. Als toetje kan je smullen van enkele verrassende chocoladeverhalen.

Verkrijgbaar via

Leesfragment
Is chocolade verslavend? Iedereen kent in zijn omgeving wel een chocoholic, iemand die niet gelukkig is zonder chocolade. In chocolade zit inderdaad de stof anandamide, die verwant is aan één van de stoffen die in marihuana voor het roeseffect zorgt. Maar die anandamide is een lichaamseigen stof met slechts een heel klein roeseffect. Om een beetje high te worden van chocolade moet je er achter elkaar 25kg van opeten. En voor die tijd ben je al lang bezweken aan een vergiftiging door theobromine, dat is een andere stof die in chocolade zit. Je kunt dus niet lichamelijk verslaafd raken aan chocolade. Wel is er psychische afhankelijkheid mogelijk. Door chocolade te eten, denk je terug aan je ‘onbezorgde’ kindertijd en dat heeft een troosteffect!
Is chocolade slecht voor de gezondheid? Over chocolade doen allerlei mythes de ronde: je zou er dik van worden en acne of migraine krijgen. Het is slecht voor de cholesterol en moeilijk verteerbaar. In feite loopt het allemaal niet zo’n vaart. Goede chocolade bevat vooral onverzadigde vetten en is dus niet slecht voor de cholesterol. Als je zonder te overdrijven af en toe wat chocolade eet, ga je er niet dik van worden of maagproblemen krijgen. Mensen met een aanleg voor migraine, hebben soms last van chocolade. Maar het is zeker niet zo dat je migraine krijgt van chocolade! Acne heeft een heleboel verschillende oorzaken en is zeker niet rechtstreeks verbonden met chocolade. Chocolade van goede kwaliteit is dus niet ongezond. Integendeel, het kan je juist een beetje oppeppen als je je een beetje down voelt.

Recensie
De titel van dit boek liegt er niet om. Het is trouwens niet alleen het lékkerste boek over chocolade, maar tevens het meest volledige dat zowel geschikt is voor kinderen als voor volwassenen. En onder de kinderen voor zowel jonge kinderen die zich zullen verkneukelen in de mooie, zinneprikkelende foto’s als voor de oudere kinderen die zich met gretigheid zullen verdiepen in de teksten en zich aangesproken voelen om de keuken in te duiken om de lekkerste recepten uit te testen.
Want zowat alles komt aan bod: de geschiedenis van de chocolade, het maakproces ervan, hoe chocolade gebruikt wordt in de lichaamsverzorging, de vele soorten chocolade en -repen op de markt, heerlijke recepten, slimme weetjes, knutselideeën en spelletjes met chocolade, waar je chocolade terugvindt in de literatuur, de film en de muziek, enkele korte verhalen en wat gedichten rondom chocolade en tot slot adressen en contactgegevens van chocolademusea en -festivals in binnen- en buitenland.
Feiten, fictie, weetjes, fantasie en humor gaan hand in hand.
Niet alleen de inhoud van dit boek dwingt respect af. Ook de totale vormgeving laat niets aan het toeval over.
Alles is gedrenkt in bruine tinten die je smaakpapillen stimuleren, de bladspiegel is telkens helder en mooi gestructureerd, de bescheiden tekeningen van Ilah zijn grappig en eenvoudig en relativeren zichzelf, de paginagrote foto’s zijn haarscherp en zoomen mooi in op hoe lekker chocolade is en hoe je als liefhebber jezelf erin kunt verliezen.
De teksten zijn vlot leesbaar en prikkelen je nieuwsgierigheid. De recepten zijn duidelijk en de talrijke tips, met veel oog voor veiligheid, zetten je meteen aan het werk.
Een ware aanrader voor elke chocoholic en alle anderen, die je honger doet krijgen. Niet alleen naar chocolade, maar tevens naar lezen en wegdromen van al die heerlijke zoeternijen.

Eric Vanthillo
Pluizuit, juli 2007

Kolet Janssen geeft op vraag een workshop voor kinderen rond chocolade en schrijven.