Kolet Janssen

auteur

Kofi moet weg


Voor leeftijd: 10 jaar en ouder
Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Bart Schoofs

Uitgegeven door Clavis
2014
112 pagina’s
ISBN: 9789044820706

Een realistisch, vlot en pakkend verhaal over een hechte vriendschap die doorkruist wordt door de asielproblematiek
Thijs en Kofi zijn beste vrienden. Ze zitten in dezelfde klas, zijn allebei goeie voetballers en doen heel veel samen. Uiterlijk lijken ze niet op elkaar: Thijs is blond en blank, terwijl Kofi’s huid diepbruin is.


rsz_koficover

Voor de vriendschap maakt dat absoluut niets uit. Kofi is hier net zo goed thuis, vindt Thijs. Hij komt uit Ghana, maar woont al meer dan vier jaar met zijn gezin in België. Op een dag krijgen Kofi’s ouders een officiële brief waarin staat dat ze het land uit moeten … Thijs is kwaad en verontwaardigd. Kan dat zomaar? Kofi en zijn familie hebben toch niets verkeerds gedaan? Samen met de school, de buurt en de voetbalclub organiseren ze protestacties om zo te proberen Kofi in België te houden.

Verkrijgbaar via

Leesfragment

De bel voor de pauze gaat. Thijs loopt naast Kofi naar buiten.
‘Voor jou is het makkelijk’, zegt hij. ‘Jij weet natuurlijk al dat je Ghana kiest. Daar weet je veel over en er is ook niemand anders die het zal kiezen. Maar welk land moet ik nemen?’
Kofi kijkt hem niet aan. ‘Je mag Ghana van mij hebben’, zegt hij. ‘Ik neem het in elk geval niet. Ik weet bijna niks meer van toen ik daar woonde.’
Thijs kijkt hem verbaasd aan. ‘Meen je dat? Je kunt toch alles vragen aan je ouders. En jullie hebben vast nog wel spullen uit Ghana.’ Hij snapt er niks van. Zo’n kans zou hij niet laten liggen!
‘Ik heb niks met Ghana’, zegt Kofi. ‘Ik ben er geboren, en dat is alles.’
Thijs denkt even na. Misschien heeft Kofi wel heel vervelende dingen meegemaakt in Ghana, weet hij veel. Daar hebben ze het eigenlijk nooit over. Maar je vertrekt natuurlijk niet zomaar uit je land.
‘Welk land zou je dan wel kiezen?’ vraagt hij voorzichtig.
‘Amerika!’ zegt Kofi beslist. ‘De Verenigde Staten!’
Thijs knikt. Dat lijkt hem ook wel leuk. ‘Waarom precies?’ vraagt hij nog.
‘Omdat ze daar een zwarte president hebben!’ zegt Kofi.
Thijs staat even met zijn mond vol tanden. Hij dacht aan de wolkenkrabbers, aan Disneyland, aan de Grand Canyon, maar niet aan Obama. Hij wist niet dat Kofi met politiek bezig was.
‘In Ghana hebben ze vast ook een zwarte president!’ flapt hij eruit.
Kofi schiet in de lach en stompt hem tegen zijn schouder. ‘Dat is toch niet hetzelfde, meelbal!’ roept hij.
Thijs lacht ook. ‘En waarom niet, kever?’ Ze gebruiken al jarenlang dezelfde scheldwoorden voor elkaar. Wanneer ze daarmee precies begonnen zijn, herinnert Thijs zich niet meer. Maar één ding is heilig: alleen Kofi mag ‘meelbal’ zeggen tegen Thijs. En Thijs is de enige die Kofi ‘kever’ mag noemen.
Ze rennen naar het voetbalveldje. ‘Weet je wat?’ zegt Thijs opeens. ‘Misschien doe ik het nog wel ook!’
‘Wat?’ vraagt Kofi.
‘Ghana kiezen!’ lacht Thijs. ‘Dan kom ik bij jou thuis om informatie vragen. En dan laat ik jou gewoon zien in de klas.’

Recensie
Quinten G. (10 jaar) schreef een recensie op de website Ikvindlezenleuk.