Kolet Janssen

auteur

Lekker anders


Voor leeftijd: 8 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Annemie Berebrouckx

Uitgegeven door Davidsfonds
2002
95 pagina’s
ISBN 90-76830-69-X

Vakantie op je bord
Kinderkookboek voor buik én hoofd


Lekker anders 

Wat heb je nodig?
– Vakantie en tijd voor een ontdekkingsreis
– Een reuzenhonger en trek in eens iets lekker anders op je bord
– De keuken voor jou alleen
– De hulp van een volwassene (maar alleen als híj doet wat jíj zegt)
– Een rustige plek om achteraf op adem te komen met een reisverhaal
– Dit kinderkookboek natuurlijk!
Aan de slag!
Lekker anders neemt je buik én je hoofd mee naar vreemde bestemmingen.
Wat dacht je van Franse ratatouille, Deens smørrebrød of Russische omelet?
Steek de handen uit de mouwen, want die heerlijk andere gerechten kun je makkelijk zelf klaarmaken. Kolet Janssen legt stap voor stap uit hoe je lekker kunt koken en geeft tips om je vingers niet te branden. Als je buik volzit van het smullen én als je huisgenoten zo lief zijn de vaat te doen, kun je wat gaan lezen. Want bij elk recept hoort een pittig reisverhaal.
Kolet Janssen is een lekkerbek die van koken houdt. Ze maakt van haar lezers heuse koks en keukenprinsessen.

Verkrijgbaar via

Filmpje: Kolet vertelt over Lekker anders

 

Inhoud
Klas 5A praat met de meester over de grote vakantie die voor de deur staat. Uit het verhaal van hun vakantieplannen blijkt dat bijna alle kinderen op reis gaan, ver of dichtbij in het buitenland, of in eigen land blijven. Het afscheid vieren de kinderen alvast met traditionele Belgische wafels. Daarna zal ieder van hen op de vakantieplek een gerecht leren kennen dat typisch is voor het land of de streek waar ze verblijven. Na elk verhaal volgt dan ook het gedetailleerde recept.

Waardering
Dit leuke boek bevat niet enkel levendige vakantieverhalen, gesitueerd in een tiental landen, maar geeft ook voor elk land een typisch gerecht. Daarnaast zijn er ook nog wat tips die kinderen helpen om op een plezierige en vooral ook veilige manier bezig te zijn in de keuken. Alle recepten werden overigens met kinderen uitgeprobeerd. Tegelijk komt haast ongemerkt de boodschap over dat chauvinisme fout is, ook als het om eten gaat. Een onderhoudend kinderkookboek, dat voorzien werd van grappige en aansprekende illustraties.

Didactische tip
Beschikt de school over een keukentje, dan is dit een mooi handboek om samen aan de slag te gaan. Je kunt ook kookvaardige ouders inschakelen.
Ofwel samen praten over leuke en minder leuke (eet)ervaringen tijdens voorbije vakantie.
KHK – H. Graf – Dep. Lerarenopleiding – Ria Dorssemont

Recensie
In ‘Lekker anders’ neemt de schrijfster je mee op een culinaire vakantie. Het boek begint met een verhaal eindelijk vakantie: het schooljaar loopt op zijn einde en de kinderen in klas 5A vertellen tijdens een wafelfeestje over hun vakantiebestemmingen. Zo gaat Kinza naar Marokko, de tweeling Arno & Britta gaan naar Denemarken, Jens naar Italië, Max naar Canada, Sanne krijgt bezoek uit Rusland, Maaike gaat naar Engeland, Wout naar Nederland en Jacob naar Frankrijk. Dan volgt het wafelrecept. In het volgende verhaal reis je mee met Jacob naar Frankrijk en krijg je een ratatouillerecept. Dan beland je in Engeland waar Maaike op vakantie is en volgt er een recept voor een bananenwalnotensalade. Op naar Italië voor een pizza, dan naar Duitsland voor gehaktballen in romige tomatensaus, naar Nederland voor hutsepot met rookworst, de Russische Natascha leert Sanne Russische omeletjes maken, dan volgen er hamburgers uit Canada, SmØrrebrØd uit Denemarken, een frisse fruitsla uit Marokko en tenslotte een stevige erwtensoep voor de thuisblijvers in België.
De recepten beginnen telkens met een opsomming van de ingrediënten en vervolgens wordt stap voor stap uitgelegd met eenvoudige en erg duidelijke tekeningen hoe je aan de slag moet gaan. Er wordt steeds afgesloten met een handige en nuttige tip. De verhalen zijn echte reisverhalen met uitgebreide beschrijvingen van de omgeving, het landschap, de bezienswaardigheden en wat de kinderen daar allemaal doen. Als je moegelezen bent kan je aan de slag in de keuken en wanneer je genoeg gesmuld hebt, kan je weer wegdromen bij een reisverhaal. Een boek vol afwisseling met eenvoudige recepten.

Pluizuit 2002

Vertaling in het Spaans