Kolet Janssen

auteur

Onder de sterren


Voor leeftijd: 5 jaar en ouder

Auteurs: Dirk Nielandt (red.), Sylvia Vandenheede, Kolet Janssen, Siska Goeminne, Karla Stoefs, Bette Westera, Henri Van Daele, Harmen van Straaten, Do Van Ranst, Michael De Cock, Brigitte Minne en Riet Wille
Illustrator: Merel Eyckerman

Uitgegeven door Davidsfonds
2008
103 pagina’s
ISBN 9789059082816

Nachtverhalen voor wie nog niet naar bed wil


Onder de sterren 

Als jij ’s avonds je bed inkruipt en je klaarmaakt voor een rustige nacht vol dromen, gaat lang niet iedereen slapen. Voor veel mensen én dieren begint het pas. ’s Nachts hebben ze namelijk geen tijd te verliezen, dan bruisen ze van leven en activiteit.
Uil Hibo ziet niets meer in het donker. Twee agenten vertrekken op een nachtelijke missie. Lapje de kat zit vast op zolder na een van haar strooptochten. Jonas mag voor één keer nachtwaker in een museum zijn.
Mug Bizzzet is op zoek naar iemand die van haar muziek houdt. In zijn pyjama rijdt Jef met zijn taxi door de stille straten. Egel houdt erg van de maan. De Sint heeft het heel druk tijdens een koude decembernacht. Muis en Vleer spelen verstoppertje in het duister.

Verkrijgbaar via

Leesfragment

Bizzzet

Alle muggen zingen. Maar sommige muggen zingen meer en mooier dan andere.
Zo’n mug is Bizzzet. De meeste muggen zingen niet meer dan ‘Jeng, jeng, jeng’ als ze naast je oren vliegen.
Maar Bizzzet zingt van ‘mieuw, mieuw, mieuw’ en ‘jieha’ tot ‘ziezazee’. Intussen vliegt hij in kunstige salto’s langs je hoofd. Hij kan hoog en laag zingen, met echte trillers en echo-effecten. Bizzzet is een echte artiest!
Elke dag is Bizzzet op zoek naar een huis. Daar gaat hij dan in de nacht de slapende mensen vergasten op zijn muziek. Vaak wordt hij weggejaagd, maar hij blijft hopen. Ooit vindt hij publiek dat zijn zang kan waarderen.
Vandaag is hij bij de Muliertjes. Bizzzet begint bij de grote slaapkamer. Hij snuift de zoete geur van de mama op en zoemt een intro: ‘Zizizizizi…’ Mama draait zich op haar andere zijde. Nu komt Bizzzet op dreef. Hij scheert rakelings over haar hoofdkussen terwijl hij heel snel ‘yesyesyesyesyes’ zingt. Dan komt hij meteen weer overvliegen met een langgerekte ‘mieieieieieuuuw’. Tevreden luistert hij naar de nagalm. ‘Goede akoestiek’, mompelt hij.
Mama rimpelt haar neus en knippert met haar ogen
‘Jiehaaaa!’ duikt Bizzzet rakelings langs haar rechteroor. Mama is opeens klaar wakker.
‘Bart, een mug!’ fluistert ze.
Papa Bart bromt even en slaapt verder.
Bizzzet gaat weer in duikvlucht. ‘Zzziemzzzoemzzzeem…’
Mama wappert wild met beide handen. Bizzzet kan haar maar net ontwijken. Ze pakt een krant naast het bed. Maar daar wacht Bizzzet niet op.
Verdrietig vliegt hij de kamer uit. Hij had nog zo gehoopt dat ze hier van zijn muziek zouden houden…
In de kleine kamer ligt de jongen wakker. Hij kan niet slapen. Bizzzet ziet zijn ogen glanzen in het bijna-donker.

Recensie

Terwijl kinderen ’s avonds slapen, gebeurt er van alles in de nacht. Er zijn veel dieren wakker en mensen aan het werk. Twaalf auteurs schreven elk twee verhalen, waarbij de stijl toch eenduidig is. Het geheel is vaak fantasievol (een buffel die een taart bakt), maar soms ook zeer realistisch (een moeder die steeds moet opstaan voor haar huilende baby). In één verhaal loopt het slecht met de hoofdpersoon af: een bange mot vliegt tegen de lamp en sterft. In het volgende verhaal wordt de mot een inspiratiebron voor een schrijfster. Zo heeft elk verhaal kort een voorval of begrip uit een eerder verhaal, hetgeen de verhalen bindt. Als lezer begrijp je meer dan de mensen in het verhaal, wat leuk is. Het boek is op een mooie rustige wijze vormgegeven met nachtelijke sferen. De tekeningen, in zachte pasteltinten, vullen op grappige wijze de verhalen aan. Naast de tekst is een golvende nachtblauwe kaderrand aangebracht wat het geheel iets beslotens en intiems geeft. Met zoveel mooie verhalen wil je eigenlijk niet meer slapen in de nacht! Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.

E. Stadt
NBD Biblion