Kolet Janssen

auteur

Verhaal

Schrijfsels > 8-12 jaar  > Verhaal

Heel lang geleden

Bekende schrijvers vertellen hun lievelingssprookjes

De mooiste klassieke sprookjes in een nieuwe jasje
Rijkelijk en verrassend geïllustreerd in twee kleuren door Sabien Clement
Prachtig uitgegeven in gebonden uitvoering
Verteld door bekende Vlaamse en Nederlandse kinder- en jeugdboekenauteurs

ISBN: 90-209-4896-2
Aanbevolen verkoopprijs:€ 19,95
Aantal pagina’s: 176
NUR-code: 277: Verhalen en sprookjes

Mijn favoriete sprookje is De gelaarsde kat. Waarschijnlijk omdat ik gefascineerd word door de consequente slechtheid van die kat, die er niet voor terugschrikt om wie dan ook te bedriegen en voor te liegen. Gewoon omdat hij daarmee zijn uiteindelijk doel kan bereiken: zijn arme meester, de molenaarszoon, wordt de markies van Carabas. Ik heb zelfs de indruk dat het de kat eigenlijk gewoon om zijn eigen fraaie positie daar te doen is, en dat het lot van zijn meester daar slechts een opstapje voor is. Geweldig ook hoe die kat met zijn woorden iedereen meekrijgt, daar droomt natuurlijk elke schrijver van…

Mijn lievelingssprookjesfiguur is Grietje. Ze vindt dan wel de weg niet terug (iets waar ik me maar al te goed in kan herkennen!), maar ze deinst er niet voor terug om de problemen in haar leven radicaal aan te pakken: gewoon de oven in met die heks. Opgeruimd staat netjes. Terwijl die slome Hans daar gewoon zit dik te worden.

Het sprookje waar ik me vaak aan erger, is Doornroosje. Eerst en vooral die suffe ouders, die gewoon omdat het niet uitkomt met hun nette servies, een fee niet uitnodigen! Dan vraag je natuurlijk om moeilijkheden. Geef dat mens gewoon een kartonnen bordje, wie maalt daarom? Pa verbiedt prompt alle spinnewielen, de tiran, zonder te denken aan alle eenvoudige mensen in zijn rijk die daarvan leven of daarmee hun kleren maken! Alleen om zijn kostbare dochtertje te beschermen. Sluit dat kind liever op in een kooi! Natuurlijk prikt ze zich toch aan zo’n spinnewiel, en dan haalt ze niet gewoon een pleister, nee, dan valt ze meteen voor honderd jaar in slaap. Ja, laat de anderen de hete kastanjes maar uit het vuur halen, zij blijft gewoon liggen maffen. En dan pas wakker worden als je gekust wordt door een prins, maak dat een ander wijs. Ze zal vast wel tussen haar wimpers hebben gegluurd om te kijken hoe hij eruit zag… Je zou zo’n kind!

Sprookjes blijven onmisbaar. Het zijn bizarre verhalen met rare figuren, en juist daardoor vreselijk intrigerend voor kinderen. Ze zijn niet gestroomlijnd en vaak wreed, maar ook dat mag je kinderen niet afnemen. Ze maken iets wakker dat diep in elke mens ligt te sluimeren en waarmee hij in die sprookjes kan spelen. En bovendien vormen sprookjes een gemeenschappelijk cultuurgoed. Hoe kun je nog grapjes maken over boze wolven of rode kapjes als niemand het sprookje van Roodkapje nog kent?

Een versie van Grimm en Andersen en Perrault in een levendige taal, zonder de inhoud en de figuren aan te passen, dat is het mooiste.

cover

Het vroor dat het kraakte
Sylvia Vanden Heede (samenstelling)

De mooiste winterverhalen

Prachtige verhalenboeken voor groot en klein
Wondermooi geïllustreerd
Royaal uitgegeven

ISBN: 90-209-4473-8
Aanbevolen verkoopprijs:€ 16,95
Aantal pagina’s: 272