Kolet Janssen

auteur

Taarten en toetjes


Voor leeftijd: 8 jaar en ouder (informatief)

Auteur: Kolet Janssen

Uitgegeven door Davidsfonds/Callenbach
2005
87 pagina’s
ISBN 90-77942-14-9

Creatief bakboek
Kolet Janssen is een lekkerbek die van koken houdt. Ze maakt van haar lezers heuse koks en keukenprinsessen. Met de hulp van meesterbakker Robert Inghelram en het Bakkerijmuseum schreef ze dit bakboek om je vingers bij af te likken!


taartenentoetjes 

Verras je moeder met een heel originele verjaardagstaart. Nodig al je vrienden uit voor een heuse fruitfondue of verwen jezelf met zalig zoete marsepeintoetjes. Lust je opa liever een hartig hapje? Ben je op zoek naar een nieuw dessert voor een gezellig diner?
Je kan het zo lekker niet bedenken… Dit boek verrast je met allerlei overheerlijke taarten en toetjes. Haal snel die koksmuts en schort uit de kast en maak je klaar voor een verrukkelijk feestje in de keuken. Steek de handen uit de mouwen, want die heerlijke baksels kun je makkelijk zelf klaarmaken. Kleurige stap-voor-stap foto’s en fijne tips maken van jou een meesterbakker en een volleerde keukenpiet.

Verkrijgbaar via

FilmpjeKolet Janssen vertelt over haar kookboeken.

Leesfragment
Fruitfondue
Wat heb je nodig?
– 500 g room (niet opgeklopt en zonder suiker)
– 600 g bittere (= zwarte) chocolade (in blok of in pastilles)
– 1 vanillestokje
– enkele stukken stevig fruit: 1 appel, 1 peer, 1 ananas, enkele aardbeien, 1 banaan, 1 sinaasappel of mandarijn
– een fonduestel met pannetje en vorkjes

Aan de slag!
1. Hak de chocolade in stukjes (als je een blok hebt) en leg ze in het fonduepannetje.
2. Schil de ananas, de banaan, de peer, de appel, de mandarijn of sinaasappel. Was de aardbeien.
3. Snijd het vanillestokje middendoor (in de lengte). Zet de room in een kookpannetje op het vuur en leg het vanillestokje erin.
4. Als de room kookt, haal je met een vork het vanillestokje eruit.
5. Haal een volwassene erbij om het fonduestel te installeren.
6. Giet de room over de chocolade in het fonduepannetje. Heel goed roeren en heel zachtjes blijven verwarmen op het fonduestel.
7. Snijd het fruit in blokjes van +/- 2 cm (behalve de aardbeien, die kun je zo opeten!). Spies de stukjes op fonduevorkjes en doop ze in de warme chocoladesaus.

Tip
– Kies stevig fruit. Frambozen en bessen zijn meestal te zacht en daarom niet geschikt. Je fruit mag best een beetje zuur zijn, want de combinatie van zoete chocoladesaus en zuur fruit is erg lekker!
– Gooi het vanillestokje na gebruik niet weg. Laat het drogen in wat griessuiker: die krijgt een heerlijke vanillesmaak!
– Je mag de chocoladesaus niet te hevig verwarmen, want dan brandt hij aan. Als je fonduestel te hevig brandt, kun je het fonduepannetje vullen met warm water en daarin een kom met de chocoladesaus laten drijven. Dat heet: au bain-marie. (zie tip bij Chocolademoussetaartjes)
– Het is erg onbeleefd om je fonduevork in je mond te stoppen. Haal het fruit op je bord met een vork van de fonduevork en eet het zo op.

 

Recensie
In dit boek staan twintig recepten van koekjes, taarten en toetjes die zijn ontstaan in de kinderbakkerij bij bakdemonstraties in het bakkerijmuseum in Veurne (België). Zo zijn recepten opgenomen van chocolademoussetaartjes, rolbiscuit, soesjes en fruitfondue. Elk recept neemt vier bladzijden in beslag. Op de eerste bladzijde staat een prachtige kleurenfoto van het eindresultaat, op de tweede pagina de benodigdheden en praktische tips. Tot slot wordt stap voor stap het recept uitgewerkt in korte zinnen en begeleidende foto’s van kinderen die aan het werk zijn. Keurig uitgegeven boek met lekkere recepten die door kinderen vanaf ca. 10 jaar zelfstandig gemaakt kunnen worden. Jongere kinderen zullen met begeleiding van de ouders ook al veel recepten kunnen maken. 

Lies Dijkstra-Kingma
NBD Biblion 2005