Kolet Janssen

auteur

Zonderdag


Voor leeftijd: 9 jaar en ouder

Auteur: Kolet Janssen
Illustrator: Anne Westerduin

Uitgegeven door Davidsfonds
1995
64 pagina’s
ISBN 90-6565-693-6

Knotsgek verhaal over tijd
Erik is zijn horloge kwijt. Het zilveren zakhorloge dat nog van zijn opa geweest is! Samen met zijn zus Klara gaat hij op zoek. Maar er is iets vreemds aan de hand…


zonderdag 

De mensen die ze ontmoeten, zijn heel eigenaardig. Vreselijk jachtig, zoals meneer Later. Of ontzettend langdradig, zoals juffrouw Langwijl.
Met veel moeite volgen ze het spoor van het horloge. Maar waarom wordt het helemaal niet later?

Verkrijgbaar via

Leesfragment
‘Wat is het hier netjes!’ verbaasde Erik zich.
Klara giechelde. ‘Dat gras lijkt wel gekamd.’ Ze keek aarzelend naar haar groezelige T-shirt. Aan weerszijden van de voordeur prijkte een ronde koperen belknop.
‘Welke is nu om te bellen?’ vroeg Erik zich af.
‘Geen probleem’, antwoordde Klara. ‘We drukken gewoon op allebei tegelijk.’
Samen drukten ze op de knoppen. Ze hoorden voetstappen en een forse mevrouw deed open. Het eerste wat Klara opviel, waren haar vlijmscherpe, bijna zwarte priemoogjes. Het tweede haar vreemde kapsel. Mevrouw Puntjes had een scheiding in het midden. Ze droeg het haar in twee vlechten, die op een kunstige manier waren opgerold precies boven haar oren. Klara had alle moeite van de wereld om niet voortdurend aan hondendrollen te denken.
‘Goedemiddag, mevrouw,’ begon Erik, ‘uw buurman, meneer Later, dacht dat u ons misschien zou kunnen helpen.’
Mevrouw Puntjes trok haar wenkbrauwen precies één centimeter op. ‘Zo?’ zei ze afgemeten?
‘We zoeken namelijk een zilveren zakhorloge’, ging Klara verder. ‘Mijn broer heeft dat gisteren verloren hier in de buurt…’
‘Verloren?’ onderbrak mevrouw Puntjes haar streng. ‘Een ordelijk iemand verliest niet zomaar iets.’
‘Het is waarschijnlijk uit mijn zak gevallen’, verklaarde Erik.
Mevrouw Puntjes bekeek hen van kop tot teen met een kritische blik.
‘Of ik jullie met dat horloge kan helpen, weet ik niet. Maar in elk geval kan ik jullie wat gevoel voor orde bijbrengen. Kom binnen. Daar ligt de deurmat.’
Erik en Klara veegden hun voeten angstvallig schoon.

Recensie
Bedoeld voor (vlotte) lezertjes vanaf 9 jaar, beschrijft het de avonturen van Klara en haar broer, die samen opzoek gaan naar een verloren horloge. Zij komen terecht in een tijdloze wereld, een “bijzondere” dag waarop de tijd is blijven stilstaan. Tijdens hun zoektocht ontmoeten ze een handvol zonderlingen, mensen die stuk voor stuk op een of andere excentrieke wijze met de wereld omgaan en heel speciaal met de tijd. Er verschijnen karikaturen van wat je “workaholics” zou kunnen noemen, van wetenschapsfanaten, schoonmaakmaniakken en eveneens van hun tegenpolen. Keer op keer zijn het figuren die de jonge lezers van de ene verbazing in de andere (ergernis) brengen. Met een zakelijkheid, eigen aan pientere kinderen zoals de twee hoofdpersonages, blijven Klara en haar broer ondanks de vele verassingen hun doel indachtig.
Met diezelfde zakelijkheid lezen kinderen wellicht ook vlot en aandachtig dit leuke boek. Terwijl je er als volwassene meteen er een schitterende fantasiewereld in ontdekt, met hier en daar zelfs een knipoog naar Lewis Carroll, is het maar de vraag of de humor en (zelf)kritiek die erin vervat liggen t.a.v. de volwassen wereld ook door kinderen gevat wordt. (…)
Het thema van het boek is alleszins erg boeiend. Iets oudere kinderen kunnen erdoor dit boek misschien toe worden aangezet te filosoferen over het begrip “tijd”.

Annet Devroey
Handiscoop november 1995