Kolet Janssen

auteur

Je ouders eren, wat betekent dat?

3 februari 2018

Je ouders laten opnemen in een rusthuis, heeft vaak een negatieve bijklank. Maar is dat wel terecht?

Lees het volledige artikel in De Standaard.

Een reactie op “Je ouders eren, wat betekent dat?”

  1. Etienne Broux schreef:

    Ik heb veel begrip voor mensen die SAMEN met hun ouders bespreken om een eventuele verhuis mogelijk te maken. Maar je ouders LATEN opnemen alsof jij het voor het zeggen hebt, neen, dat kan er bij mij niet in. Het lijkt een beetje op je kinderen vroeger naar bed sturen. En dan heb ik het nog niet over het schrijnende aspect van je ouders te moeten achterlaten in zo’n niet betrokken verzorgingsfabriek. Je hele artikel is één grote smoes (wel goed beargumenteerd) om de zorg om je ouder(s) te ontlopen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (waar komt die nu mee af?) moest mijn vader naar het front en mijn moeder bleef achter met mijn tweejarig broertje en mijn zusje van één. Ook haar bejaarde ouders leefden nog (in dezelfde straat) en daar bekommerde zij zich vanzelfsprekend ook om. De hele straat ging vluchten, zei ze, maar ik vertikte het. Kijk, dat waren nog eens tijden. Neem daar eens een voorbeeld aan, in die bejaardenhuizen-loze periode. In alle trots kan ik wel zeggen dat mijn moeder een feministe avant-la-lettre was. Een oersterke vrouw, toen er van Dolle Mina’s nog lang geen sprake was. Ik heb haar dan ook van zeer nabij begeleid tot aan haar dood op bijna 95-jarige leeftijd. Ik zou het niet anders gewild hebben, en neen, ik heb dit niet gedaan om een schuldgevoel te vermijden. Zij bedankte mij bijna dagelijks uitvoerig, maar dat gebaar wuifde ik vanzelfsprekend weg. Ik zou in de grond gezakt zijn van schaamte als ik haar aan haar lot had overgelaten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.