Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – 1ste zondag van de advent

29 november 2021

Illustratie Roel Ottow

Hoop in moeilijke tijden

Jezus zat bij zijn vrienden. Ze voelden allemaal dat het gevaar in de lucht hing, dat Jezus misschien zou opgepakt worden. Ze wisten niet hoe het dan verder zou gaan met al het moois dat ze van Jezus hadden geleerd.

‘Er zullen nog moeilijke tijden komen’, zei Jezus. ‘Mensen zullen bang zijn door wat ze zien in de lucht of door het geweld van het zeewater. Mensen zullen verlamd raken van angst om wat er met de wereld zal gebeuren. Het zal lijken alsof alles wat goed en waardevol is zal verdwijnen.

Maar dan moeten jullie denken aan wat wij hier samen hebben beleefd. Hoe sterk de kracht van God is in al het goede wat we doen voor elkaar. Die kracht is sterker dan al het kwaad. Dan zullen jullie weer hoop krijgen en je hoofd optillen.

Pas op dat jullie hart niet afgestompt raakt. De zorgen van elke dag kunnen je helemaal in beslag nemen. Of je verdrinkt in spelletjes of drank die je hoofd vullen met onzin. Want dan zie je niet meer waar het echt op aankomt.

Je moet altijd waakzaam blijven. Ooit komt er een einde aan alles wat we nu kennen. Niemand weet wanneer dat zal gebeuren: het komt onverwacht als een muizenval die dichtklapt. Dan kom ik terug bij jullie. Zolang we daarnaar op weg zijn, moet je steeds voor ogen houden wat goed en waar is. Alleen zo groeien jullie dichter naar God, onze Vader.

Naar Lucas 21,25-28.34-36

Denkvraag

Waarover maak jij je zorgen? Waarvan krijg jij hoop? Vertel erover.

Doe-tip

Zet een leeg glaspotje klaar met daarin een brandend theelichtje. Plaats het bij de deur van je kamer. Ga in je kamer zitten met alle lichten uit en de gordijnen en de deur dicht, zo donker mogelijk. Wat zie je? Wat voel je? Haal dan het lichtje in je kamer. Wat zie je nu? Wat voel je?

Gebed

Lieve God,

We steken deze week één kaarsje van de adventskrans aan.

Een lichtje van hoop en geloof in alles wat goed is.

Er gebeuren veel erge dingen in onze wereld.

Dat maakt ons soms bang.

Help ons om samen sterk te zijn

En beetje bij beetje

Mee te werken aan een betere wereld voor iedereen.

Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.