Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – De wijzen uit het oosten

29 december 2021

Illustratie Roel Ottow

DE WIJZEN UIT HET OOSTEN

‘Zie je die ster?’ vroeg de oudste wijze. De twee andere wijzen knikten. ‘Dat betekent dat er een koning is geboren’, legde hij uit. ‘Zullen we de ster volgen om die koning te zien?’

‘Dat is een goed idee!’ zegden de andere wijzen. Ze namen cadeautjes mee en gingen op weg. Bergop, bergaf, over rivieren en beken, het ene land in en het andere land weer uit. Tot ze helemaal uit het oosten in het land van de joden kwamen.

Opeens bleef de ster stilstaan. ‘Waar zijn we?’ vroeg de jongste wijze. ‘In Jeruzalem’, antwoordde de middelste. ‘Hier woont Herodes, de koning van de joden.’ ‘Laten we aan hem vragen waar de nieuwe koning geboren is’, bedacht de oudste wijze. 

‘Een nieuwe koning?’ riep Herodes uit. ‘Daar weet ik helemaal niets van!’ Hij riep alle geleerden van zijn paleis samen. Ze zochten het op in hun dikke boeken. ‘De nieuwe koning is geboren in Betlehem, de stad van David’, zegden de geleerden.

Dat mag niet gebeuren, dacht Herodes. Die nieuwe koning moet ik snel een kopje kleiner maken! Maar dat zei hij niet tegen de wijzen. 

‘We gaan naar Betlehem’, zei de oudste wijze. ‘Kijk, de ster gaat weer voor ons uit! Ik geloof dat het niet ver meer is.’ Ik kan bijna niet wachten om de nieuwe koning te zien, dacht de jongste wijze. Wij konden zijn ster zien tot in het oosten. Hij wordt vast een koning voor alle mensen!

De wijzen trokken verder naar Betlehem. De ster ging voor hen uit en bleef stilstaan boven de plek waar Jezus met zijn moeder was. De wijzen openden hun kistjes met geschenken en gaven het kind goud, wierook en mirre. ‘Dit kind wordt een heel bijzonder mens!’ zeiden ze. Ze knielden voor Jezus. Maria en Jozef beseften dat Jezus geen gewone baby was. Zelfs voor mensen uit verre landen was hij belangrijk! Zou hij echt alle mensen van de hele wereld dichtbij God kunnen brengen?

In een droom hoorden de wijzen wat Herodes van plan was. Daarom keerden ze langs een andere weg terug naar huis, zodat ze Herodes niet meer hoefden te ontmoeten. Ook Jozef kreeg een droom, die hem waarschuwde voor Herodes. Hij trok met Maria en Jezus naar Egypte, totdat Herodes gestorven was en het gevaar voor Jezus was geweken. Daarna keerden ze terug en gingen in Nazaret wonen.

Naar Matteüs 2,1-12

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 140-141

Denkvraag

Is Jezus ook voor ons nog speciaal? Hoe dan?

Doe-tip

Bak je eigen driekoningentaart!

Wat heb je nodig?

 • 2 vellen bladerdeeg
 • 125 g fijne kristalsuiker
 • 125 g boter
 • een snuifje zout
 • 3 eieren
 • 125 g amandelpoeder
 • 1 koffielepel amandelessence
 • 1 amandel of 1 koffieboon

Aan de slag!

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Roer de suiker met de boter tot room. Klop 2 eieren los en doe ze erbij. Voeg ook het zout, het amandelpoeder en de amandelessence toe. Roer alles mooi glad.
 • Leg 1 vel bladerdeeg in een ronde, vuurvaste schotel op een stuk bakpapier.
 • Verdeel het mengsel over het bladerdeeg. Leg de amandel of de koffieboon op de vulling. Leg er het andere vel bladerdeeg overheen. Druk de randen aan elkaar met een vork. Maak in het midden een klein gaatje zodat de stoom eruit kan.
 • Klop het laatste ei los en strijk het over de bovenkant en de randen.
 • Bak de taart 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin is. Laat ze afkoelen op een rooster.
 • Wie de amandel of koffieboon in zijn stuk vindt, is koning(in)!

Gebed

Lieve God,

Een van ons is vandaag even koning of koningin.

Supermachtig.

Een hele dag doen wat je wil.

Iedereen commanderen.

Maar een goede koning zorgt voor wie er in zijn land woont.

Net zoals Jij: heel machtig, maar toch vol liefde.

Dat willen wij ook proberen!

Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.