Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Het trouwfeest

14 januari 2022

Illustratie Roel Ottow

Maria was met haar zoon Jezus uitgenodigd op een trouwfeest in Kana. Iedereen was blij, want dat gaat zo op trouwfeesten. Maar opeens was er een probleem: de wijn was op! Help, dat was een ramp! Een trouwfeest zonder wijn, dat kon je niet maken! Maria ving Jezus’ blik en wenkte hem dichterbij.

‘Ze hebben geen wijn meer’, zei Maria. De ogen van Jezus werden groot en donker en hij leek achteruit te deinzen.  ‘Vrouw, laat me met rust’, mompelde hij. ‘Wat heb ik daarmee te maken?’ 

Zo noemde hij zijn moeder nooit. Maar hij leek zichzelf niet. Wat ging er in zijn hoofd om? Zijn leven leek een nieuwe kant uit te gaan, een kant die niemand kende, zelfs zijn moeder niet. Soms leek het alsof het om meer ging dan om het leven van Jezus alleen. Alsof er iets nieuws zou komen voor alle mensen. Maria keek hem onderzoekend aan, maar ze zweeg verder.

Illustratie Roel Ottow

Achter hen stonden zes grote, stenen kruiken. Daarin zouden de bedienden straks water halen voor de gasten, om hun handen te wassen. En ook de schalen zouden ze ermee spoelen. Jezus liep naar de bedienden. ‘Doe water in de kruiken’, zei hij zachtjes. Eén van de bedienden keek vragend naar Maria. Hij begreep niet wat Jezus bezielde, en Maria ook niet helemaal.

Maar ze vertrouwde haar zoon. Hij was sterk geworden, de laatste tijd, en hij kon ervoor zorgen dat alles goed kwam. Ook hier op het trouwfeest. Ze knikte naar de bedienden, om te zeggen dat ze maar moesten doen wat Jezus zei, ook al klonk het raar. Met water zouden ze het feest echt niet redden! 

Ze vulden de kruiken boordevol met water. Toen liet Jezus er wat van uitscheppen en naar de tafelmeester brengen om te proeven. Oei, als dat maar goed afliep! Maria hield haar adem in. ‘Mm, wat een heerlijke wijn!’ riep de tafelmeester uit. ‘Die is nog lekkerder dan die van daarstraks!’ 

Twee vrienden van Jezus sloegen hem vriendschappelijk op zijn schouder. ‘Heb jij voor die wijn gezorgd? Goed van jou!’

Illustratie Roel Ottow

Jezus glimlachte. ‘Er komt een tijd dat er voor iedereen wijn zal zijn’, zei hij. ‘Dat alle mensen reden hebben om te feesten en blij te zijn. Dat alle mensen goed zijn voor elkaar. Dat je elke dag overal kunt zien hoeveel God van ons houdt.’ 

Nu pas zag Maria wat die wijn voor hem betekende: het begin van een nieuwe tijd.

Naar Johannes 2,1-12

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 152-153

Denkvraag

Wat hoort er voor jou allemaal bij een feest? (bv. mooie kleren, lekker eten, veel vrienden of familie, muziek…) En wat vind jij daarvan het allerbelangrijkste? Waarom?

Doe-tip

Een lekker, feestelijk drankje zonder alcohol? Zo maak je het!

https://www.kidsproof.nl/blog_images/Gooi/kindercocktailsunrisenonalcohol.jpg

  • Gooi enkele ijsblokje op de bodem van een hoog, smal glas.
  • Vul het glas met sinaasappelsap tot twee centimeter van de rand.
  • Giet er daarna voorzichtig grenadine bij. Die blijft mooi bovenaan drijven!
  • Versier met een takje munt en zet er een rietje in!

Gebed

Lieve God,

Wij vieren ook graag feest.

We maken plezier

en dan zijn we dicht bij elkaar.

Ooit komt er een tijd

dat het altijd feest is

voor alle mensen.

Want echt feest is het pas

als we allemaal houden van elkaar

zoals Jij van ons houdt.

Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.