Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – De kracht van zachte mensen

18 februari 2022

Illustratie Roel Ottow

Jezus vertelt over hoe je kunt omgaan met mensen die je pijn doen.

Op het heetst van de dag lagen Jezus en zijn vrienden onder een stel bomen te rusten. Een paar van hen sliepen. Simon niet. De hele ochtend al had hij met een diepe frons op zijn voorhoofd rondgelopen. ‘Zeg Jezus,’ begon hij, ‘wat vind jij van de regel: ‘Je moet je vrienden liefhebben’? Is dat genoeg om goed te leven?’

Jezus glimlachte. ‘Het is natuurlijk prima om van je vrienden te houden, Simon. Dat weet jij ook wel. Maar doet iedereen dat niet? Waarom zijn het anders je vrienden? Van jullie verwacht ik meer: jullie moeten eens proberen niet alleen van je vrienden, maar ook van je vijanden te houden!

Zijn vrienden keken hem verbaasd aan en Andreas tikte zachtjes met zijn vinger tegen zijn voorhoofd.

‘Nee, serieus’, zei Jezus. ‘Je moet proberen goed te zijn voor mensen die je pijn doen. Blijf beleefd tegen mensen die je beledigen. Als iemand je op de ene wang slaat, draai dan je hoofd zodat hij je ook op je andere wang kan slaan. Wedden dat hij dan van houding verandert?’

‘Dat weet ik toch niet, hoor Jezus’, twijfelde Jakobus. ‘Misschien gaat hij alleen nog harder slaan.’

Jezus schudde zijn hoofd. ‘Je moet de mensen behandelen zoals je wilt dat ze jullie behandelen. Wind je niet meteen op als iemand iets verkeerd heeft gedaan. Probeer goed te zijn voor elkaar en niet meteen iets terug te verwachten als je iets voor iemand doet. En je moet niet zo snel over elkaar oordelen. Probeer eens gewoon zacht te zijn voor elkaar. Onze Vader God heeft een zacht hart. Hij houdt ook van mensen die slechte of oneerlijke dingen doen. Zo moeten jullie ook zijn. Als je een zacht hart hebt, ben je sterk.’

Simon glimlachte en Andreas haalde zijn schouders op. Het klonk gek, wat Jezus zei. Maar misschien had hij wel gelijk.

Naar Lucas 6,27-38

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 183

Denkvraag

Goed zijn voor iemand die je pijn doet, heb je dat al eens gedaan of zelf meegemaakt? Hoe was dat?

Doe-tip

Maak een affiche met als slogan: ‘Onze God heeft een zacht hart.’ Welke beelden kies je daarbij?

Gebed

Lieve God,
Jij hebt een zacht hart.
Jij houdt van alle mensen, wat ze ook doen.
Help ons om ook zo te worden.
Leer ons om goed te zijn, wat er ook gebeurt.
Dan wordt onze wereld een plek vol vrede. Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.