Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Geduld met bomen en mensen

18 maart 2022

Illu Roel Ottow

Hoe Jezus een boom gebruikt om iets uit te leggen.

Op een dag liepen Jezus en zijn vrienden van het ene dorp naar het andere, over een pad dat dwars door de velden liep. Salome en Filippus bedachten wat voor eten ze straks zouden klaarmaken. Maria en Andreas en Jakobus vertelden elkaar de laatste sterke verhalen die ze hadden horen vertellen.

Over Pilatus, die een stel mensen uit Galilea had gestraft door hen te doden en hun bloed te vermengen met dat van offerdieren. Over de toren van Siloam die was ingestort en waarbij achttien inwoners van Jeruzalem waren gedood.

‘Die hadden zeker heel grote fouten gemaakt in hun leven, die achttien’, zei Jakobus. ‘Waarom zou God hen anders zo straffen?’

Jezus keerde zich om alsof hij door een wesp was gestoken.

‘Denk je dat die mensen meer fouten hebben gemaakt dan jullie of dan de andere inwoners van Jeruzalem? Echt niet, hoor! Ze hadden gewoon pech. God is geen boekhouder die rekeningen bijhoudt van wat mensen verkeerd doen.

‘Maakt het dan niet uit hoe je leeft?’ vroeg Salome.

‘Natuurlijk wel’, antwoordde Jezus. ‘Je moet proberen te leven als een goed mens. Als je geen goede dingen doet, dan heeft je leven geen zin. Dan is het een verloren leven.’

‘We willen allemaal wel goed leven’, mompelde Andreas. ‘Maar dat is niet altijd zo gemakkelijk…’

Ze liepen langs een paar vijgenbomen.

‘Kijk,’ zei Jezus, ‘aan deze boom hangen helemaal geen vijgen, en aan die andere bomen wel. Misschien komt de eigenaar na een poosje kijken. Hij zal tegen de boer zeggen: “Hak die boom maar om, want er komen al drie jaar geen vijgen meer aan. Hij is het niet waard dat hij goede grond in beslag neemt waarop iets anders zou kunnen groeien.” Dan zal de boer zeggen: “Meneer, geef de boom nog één jaar een kans. Ik zal de grond eromheen omspitten en bemesten. Misschien draagt hij dan vruchten. Als hij dan nog geen vijgen krijgt, hak hem dan maar om.”’

De vrienden liepen in gedachten verzonken verder. Ook mensen moesten vruchten dragen. Maar God gaf je daarvoor alle kansen.

Naar Lucas 13,1-9

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 179

Denkvraag

Wanneer heeft iemand ooit geduld met jou gehad? Wanneer had jij zelf geduld met iemand?

Doe-tip

Gooi om de beurt met een kleurendobbelsteen. Bij rood, oranje of geel bedenk je iets goeds dat je deze week kunt doen. Schrijf het op een rondje in die kleur en hang het op een tak in een vaas.

Gebed

Lieve God,
Als het ons niet lukt
om lief en eerlijk te zijn,
heb jij altijd geduld met ons.
Jij gelooft dat het ons toch gaat lukken.
Je wacht op ons
en je maakt ons sterk.
Help ons om elke dag opnieuw
bij jou te horen.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.