Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Een vader met twee zonen

25 maart 2022

Illu Roel Ottow

Jezus vertelt over een zoon die verloren was en over zijn broer.

Jezus praatte en at met alle mensen die hij tegenkwam. Daar zaten ook mensen bij die fouten hadden gemaakt en verkeerde dingen hadden gedaan. Maar juist die mensen wilde Jezus er opnieuw bij laten horen. Dus ging hij het meest op bezoek bij hen. De brave en deftige mensen en de Farizeeërs vonden dat maar niets. Jezus hoorde hen erover mopperen en daarom vertelde hij dit verhaal:

‘Er was eens een vader met twee zonen. De oudste was een brave jongen, die altijd deed wat zijn vader vroeg. De jongste wilde liever zijn eigen zin doen. Daarom vroeg hij op een dag aan zijn vader: “Krijg ik alvast het geld van mijn erfenis? Dan trek ik de wijde wereld in.” Dat was een rare vraag, want de vader was nog lang niet dood! Maar de vader hield veel van zijn zoon en hij gaf hem het geld dat hij vroeg. De jongste zoon reisde lange tijd rond. Hij gaf zijn geld uit aan dure feestjes. En toen al zijn geld op was, was hij net in een land waar een grote hongersnood heerste. Bijna niemand had genoeg te eten. De jongste zoon had verschrikkelijk veel honger. Om aan een beetje eten te komen, ging hij werken bij een varkensboer. Hij was jaloers op het eten dat de varkens kregen, want dat was meer dan hij had en hij had nog altijd honger. Hij besefte opeens dat de boerenknechten van zijn vader beter af waren dan hij. Die hadden tenminste genoeg te eten! Daarom besloot hij om terug naar huis te gaan en tegen zijn vader te zeggen: “Vader, ik ben dom en fout geweest en ik kan dus uw zoon niet meer zijn, maar neem mij aan als een van uw boerenknechten.” Hij vertrok meteen.

Illu Roel Ottow

De vader keek elke dag uit naar zijn jongste zoon. Hij zag de jongen al van ver aankomen. Hij liep naar hem toe en sloeg zijn armen om hem heen. De jongste zoon zei wat hij zich had voorgenomen: “Vader, ik ben dom en fout geweest en ik kan dus uw zoon niet meer zijn.” Maar zijn vader liet hem niet uitspreken. Hij liet schone kleren halen voor de jongen en vroeg zijn mensen om een feestmaal klaar te maken. “Ik ben zo blij!” zei de vader. “Het was alsof deze jongen van mij dood was, en nu is hij weer levend geworden. Hij was verloren en nu heb ik hem weer teruggevonden.” Het feest begon, met heerlijk eten en drinken, met muziek en dans.

Toen de oudste zoon thuiskwam van zijn werk op het veld, hoorde hij de muziek. “Wat is er aan de hand?” vroeg hij aan één van de werknemers. “Uw broer is teruggekomen!” zei de man. “En uw vader is daar zo blij om dat hij er feest om viert.” Toen werd de oudste zoon boos en hij wilde niet naar binnen gaan. Maar zijn vader kwam naar buiten en legde een hand op zijn arm. De oudste zoon zei: “Ik doe al jarenlang precies wat u van mij vraagt, en voor mij heeft u nog nooit een feest gehouden! Maar nu die nietsnut, die al uw geld heeft weggegooid, is thuisgekomen, krijgt hij meteen een groot feest! Is dat soms eerlijk?” Zijn vader zei tot hem: “Jongen, jij bent altijd bij mij, en alles wat van mij is, is van jou. Maar begrijp je dan niet hoeveel geluk we hebben dat je broer veilig en wel is thuisgekomen? Het was alsof hij dood was, en nu leeft hij weer. Hij was verloren en is teruggevonden.”’

Naar Lucas 15,1-3.11-32

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 189-190

Illu Roel Ottow

Denkvraag

Welke broer begrijp jij het best? Waarom? En begrijp je ook de reactie van de vader?

Doe-tip

Teken een landkaart met de weg die de jongste zoon aflegt. Teken er telkens bij wat hij daar meemaakt en wie hij ontmoet.

Gebed

Lieve God,
Jij houdt zoveel van alle mensen.
Veel meer dan wij ons kunnen voorstellen.
Ook als we domme en foute dingen doen,
sla jij altijd opnieuw je armen om ons heen.
Help ons om ook zo ruimhartig te worden
en mensen niet af te wijzen als ze iets fouts doen.
Leer ons om altijd een nieuwe kans te geven
zoals wij ook altijd een nieuwe kans krijgen.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.