Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Leren leven als kinderen van God

24 juni 2022

Illu Roel Ottow

Leer vooruitkijken, naar het Rijk van God.

Jezus deed zijn best om zijn vrienden te leren wat het betekende om als een kind van God te leven. Samen trokken ze naar Jeruzalem. Daar zouden ze samen het paasfeest vieren.

Onderweg kwamen ze door een dorp in Samaria. Toen de mensen er hoorden dat Jezus en zijn vrienden op weg waren naar Jeruzalem, zegden ze: ‘Jullie hoeven van ons geen eten en geen slaapplek te verwachten! Die lui in Jeruzalem zijn onze vijanden. Ze denken dat je God alleen in hun tempel kunt aanbidden en niet bij ons in Samaria. Zoek het zelf maar uit als je naar Jeruzalem wilt!’

Jakobus en Johannes waren boos om wat de mensen van het dorp zegden. ‘Jezus, zullen we God vragen om dit dorp met vuur te verwoesten?’ stelden ze voor.

Jezus keerde zich om alsof hij door een wesp was gestoken. ‘Wat halen jullie in je hoofd?’ riep hij uit. ‘Deze mensen zijn net zo goed kinderen van God als jullie!

Daarna gingen ze op weg naar een ander dorp. Onderweg sprak Jezus met een jongeman. De jongen raakte onder de indruk van Jezus en zei: ‘Ik wil je volgen, waar je ook naartoe gaat!’ Jezus schudde zijn hoofd. ‘Het is niet gemakkelijk om mij te volgen. De vossen hebben holen en de vogels hebben nesten, maar de Mensenzoon heeft geen plek waar hij rustig kan slapen.

Er waren nog meer mensen die Jezus wilden volgen. ‘Ik kom zo meteen, Jezus’, zei een van hen. ‘Laat me eerst even teruggaan om mijn vader te begraven.’ ‘Laat de doden hun doden begraven’, antwoordde Jezus. ‘Jij moet aan mensen gaan vertellen dat het Rijk van God eraan komt.’

Nog iemand anders zei: ‘Ik zal je volgen, Jezus, maar eerst moet ik nog even afscheid nemen van mijn familie.’ Jezus antwoordde: ‘Als je niet vooruit maar achteruit kijkt, kun je niet meewerken aan de komst van het Rijk van God. Leer vooruitkijken, naar een wereld waar iedereen kind van God zal zijn.’

Naar Lucas 9,51-62

(Tekst Kolet Janssen, illustratie Roel Ottow)

Denkvraag

Mag je bidden om iemand anders ongeluk te bezorgen? Waarom of waarom niet?

Doe-tip

Goed zijn mag niet achteraan in je agenda staan. Maak op een blad papier een weekagenda en voorzie er voor elke dag een plekje om een goede daad in op te schrijven.

Gebed

Lieve Jezus,
soms lijkt het alsof je te veel vraagt van ons.
Wij willen wel je vrienden zijn,
maar dat lukt niet altijd.
Help ons om elke dag
voor jou te kiezen.
Zo komen we met kleine stapjes
dichter bij jou.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.