Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Jezus zendt zijn vrienden erop uit

1 juli 2022

Illu Roel Ottow

Jezus zei tot zijn vrienden: ‘Jullie weten hoeveel onze Vader God van jullie houdt. Jullie weten hoeveel je kunt houden van de mensen die je ontmoet. Nu is het tijd dat jullie op pad gaan om dat aan de mensen te vertellen. Praat met hen over de droom van God en zeg dat het koninkrijk van God dichterbij komt.

Hij stuurde zijn vrienden er op uit, ze waren met 72, in groepjes van twee. Ze gingen naar elke stad en naar elk dorpje waar Jezus nog naartoe wilde gaan.

‘Ga op weg’, zei Jezus. ‘Denk eraan: ik stuur jullie als lammetjes naar de wolven. Niet iedereen zal blij zijn met wat jullie doen en zeggen. Neem geen geld, geen bagage en geen extra paar schoenen mee. Blijf onderweg niet staan om uitgebreid met mensen te praten. Vergeet niet dat je onderweg bent.

Als jullie een huis binnengaan, zeg dan eerst: “Vrede voor dit huis!” Als er in dat huis iemand woont, die blij is met vrede, dan zal jullie vrede in hem gaan wonen. Als de bewoner geen vrede wil, dan zal de vrede naar jullie terugkeren.

Blijf bij de mensen waar je logeert, ga niet van het ene huis naar het andere. Eet en drink wat de mensen je er geven. Daar heb je recht op, want je geeft hun iets waardevols.

Genees de zieken die er in de stad zijn en zeg tegen hen: “Het koninkrijk van God is bij jullie aangekomen.” Maar als jullie een stad binnengaan waar je niet welkom bent, trek dan door de straten en zeg: “Zelfs het stof van jullie stad schudden we van onze voeten, want jullie maakten de verkeerde keuze. Maar denk erom: het koninkrijk van God komt eraan!”’

De 72 vrienden kwamen weer terug van hun reis. Ze waren blij. Ze zegden tegen Jezus: ‘Toen we jouw naam noemden, luisterden zelfs de kwade geesten naar wat we hen vroegen.’

Jezus lachte naar hen: ‘Ik heb jullie zo sterk gemaakt dat het kwaad jullie niet zal raken. Maar jullie moeten niet blij zijn om die geesten die doen wat jullie zeggen. Wees liever blij omdat je de goede keuze hebt gemaakt en voor altijd bij mij en mijn Vader hoort.’

Naar Lucas 10,1-12.17-20

(Tekst Kolet Janssen, illustratie Roel Ottow)

Denkvraag

Waarom stuurt Jezus zijn vrienden twee aan twee op pad, denk je? Wat doe jij ook liever met twee? Waarom?

Doe-tip

Maak mooie kaartjes met daarop de wens die de vrienden van Jezus in elk nieuw huis uitspreken: Vrede voor dit huis! Stop die kaartjes in de brievenbus van mensen aan wie je vrede wilt wensen.

Gebed

Lieve God,
Elke dag van ons leven
komen wij mensen tegen.
Help ons om in elke mens het goede te zien.
Leer ons om vrede te brengen:
in ons eigen hart en overal om ons heen.
Laat deze zomermaanden voor ons een tijd zijn
Waarin we vrede vinden en vrede brengen.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.