Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Twee zussen

15 juli 2022

Illu Roel Ottow

Jezus houdt meer van praten dan van eten.

Soep, een stoofschotel met salade en brood, en vruchtenmoes als toetje. Dat zullen ze eten als Jezus er straks is. Marta heeft het bedacht en voor het grootste deel al klaargemaakt. Haar zus Maria is daar niet goed in. Die zit altijd te dromen en aan van alles en nog wat te denken. Maar als je gasten krijgt, moet je niet dromen, dan moet je je hoofd er goed bij houden.

Daar is Jezus al. Marta zorgt ervoor dat hij gemakkelijk kan zitten, en vliegt dan weer naar de keuken. Even roeren in de stoofschotel. Een beetje olijfolie mengen onder de salade. Waar zit Maria nu? Ja hoor, ze had het kunnen denken! Als Marta wijn en water naar Jezus brengt, ziet ze Maria zitten. Vlakbij Jezus. Ze luistert naar hem alsof ze alles begrijpt wat hij zegt. En Marta mag in haar eentje telkens heen en weer rennen!

Marta geeft Maria haar stiekem een duw, maar die merkt het niet eens. ‘Maria!’ fluistert ze als ze langs haar loopt. Maria blijft gewoon zitten. Dan wordt het Marta te veel. Ze gaat voor Jezus staan, met de handen in haar zij. ‘Zeg eens tegen Maria dat ze ook iets doet!’ zegt ze. ‘Ik moet hier alles alleen doen!’ Ze kookt bijna!

Jezus kijkt Marta lachend aan. Hij trekt plagend aan een lint van haar schort. ‘Marta, wat ben je toch weer druk bezig!’ zegt hij. ‘Kom er liever gezellig bij zitten.’ Maria lacht mee. Dat steekt Marta nog het meest. ‘Maria en ik zijn zo blij om elkaar weer te zien’, zegt Jezus. ‘We hebben elkaar zoveel te vertellen. Dat wil je toch niet missen?’

In de keuken strikt Marta haar schort weer vast. Dat zal allemaal wel waar zijn, wat Jezus zegt. Maar iemand moet toch voor het eten zorgen. Als het aan Maria lag, was er niets om te eten. Of ze zou alles laten aanbranden. Straks zullen ze blij zijn met het lekkere eten. Jezus heeft makkelijk praten. Marta heeft geen tijd om urenlang te zitten kletsen. Werken gaat altijd voor. Of niet soms?

Naar Lucas 10,38-42

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 178-179

Denkvraag

Gaat werken altijd voor op alles?

Doe-tip

Maak een salade uit de tijd van Jezus. Met Bijbelse ingrediënten zoals granaatappelpitjes en amandelen.

Gebed

Lieve Jezus,
Jij weet hoe druk mensen het vaak hebben.
Help ons om tijd te vinden
om even stil te staan,
om te praten met elkaar,
om vrede te vinden in ons hart,
om dicht bij jou te blijven.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.