Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – De beste plaats op het feest

26 augustus 2022

Illu Roel Ottow

Jezus vertelt hoe je een feest kunt houden.

Op een dag was Jezus uitgenodigd om te gaan eten bij een belangrijke Farizeeër thuis.

Jezus zag dat de andere gasten de beste plaatsen voor zichzelf uitzochten, zo dicht mogelijk bij de gastheer. Daarom vertelde hij hun dit: ‘Als je uitgenodigd wordt voor een feestmaaltijd, ga dan niet op de beste plaats zitten. Want er kan nog iemand komen, die belangrijker is dan jij. Als jij dan op de belangrijkste plaats zit, zal de gastheer je vragen om plaats te maken voor die gast. Dan moet jij met hangende pootjes afdruipen naar de uithoek van de tafel. Iedereen zal je uitlachen.

Je kunt veel beter op de slechtste plaats gaan zitten, helemaal achteraan. Dan zal de gastheer zeggen: “Beste vriend, kom toch wat dichterbij zitten! Dan zullen de andere gasten zien hoe jij gewaardeerd wordt.”

Want God zal iedereen die zichzelf geweldig vindt, op zijn plaats zetten. En precies de mensen die zichzelf niets waard vinden, die zal God belangrijk maken.

Jezus zei tegen de man die hem had uitgenodigd: ‘Als je mensen uitnodigt om bij jou te komen eten, vraag dan niet per se je familie, je vrienden of je rijke buren. Want die nodigen jou dan weer op hun beurt uit en zo krijg je terug wat je gegeven hebt. Je kunt het beter anders aanpakken als je een feest houdt. Nodig arme mensen, zwervers en bedelaars uit. Dan hoor je echt bij God. Want die mensen kunnen niets terugdoen voor jou. Daarom zal God je daarvoor belonen.’

Naar Lucas 14,1.7-14

(Tekst Kolet Janssen, illustratie Roel Ottow)

Denkvraag

Stel dat jij een communie- of vormselfeest houdt. Wat is de beste plaats aan tafel? Wie mag daar zitten? Waarom?

Doe-tip

Maak naamkaartjes voor een familie-etentje. Schrijf de naam van elke gast op een kaartje.

Maak aparte naamkaarthouders. Neem twee korte, dunne takjes die even lang zijn. Bind ze aan de twee uiteinden vast met een touwtje. Stop het kaartje met de naam er rechtopstaand tussen. Leg de takjes met het kaartje op de borden.

Gebed

Lieve Jezus,

Jij zag heel goed
hoe klein mensen soms kunnen zijn.
Hoe ze alle aandacht voor zichzelf opeisen.
Jij leert mensen om te kijken naar anderen,
om niet per se zelf te willen scoren,
om anderen ook iets te gunnen.
Help ons om mensen naar jouw hart te zijn.

Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.