Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Eerst heel goed nadenken

1 september 2022

Illu Roel Ottow

Jezus vertelt wat hij van zijn vrienden verwacht.

Veel mensen trokken met Jezus mee en wilden alles horen wat hij vertelde. Ze wilden dolgraag zijn leerlingen worden.

Maar Jezus zei: ‘Als je mij wilt volgen, moet je alles opgeven: je vader en je moeder, je vrouw en je kinderen, je broers en je zussen. Zelfs je eigen leven komt dan niet meer op de eerste plaats. Als je bij mij wilt horen, moet je meekomen en ook de moeilijke dingen, de tegenwerking en de vijandigheid verdragen.

Je moet er van tevoren heel goed over nadenken. Net zoals mensen die een toren willen bouwen: zij moeten van tevoren goed uitrekenen of ze wel genoeg geld hebben. Want als ze beginnen te bouwen, maar halverwege moeten stoppen omdat het geld op is, dan lacht iedereen hen uit.

Of als een koning oorlog wil voeren tegen een andere koning, dan moet hij goed nagaan of zijn leger wel sterk genoeg is. Als hij met tienduizend soldaten moet optrekken tegen een leger van twintigduizend soldaten, dan kan hij beter iemand sturen om te onderhandelen over vrede.

Dat moeten jullie dus ook doen: van tevoren heel goed nadenken. Zie je het zitten om alles op te geven en mij te volgen? Je moet heel goed beseffen hoeveel dat van je vraagt.

Want mijn leerlingen, mijn vrienden, kun je vergelijken met zout. Ze dringen overal in door en geven overal smaak aan. Ze zijn sterk en scherp. Maar als het zout zijn smaak verliest, kun je er helemaal niets meer mee doen. Dan kan het alleen nog worden weggegooid. Dat moeten jullie heel goed weten.

Naar Lucas 14,25-33

(Tekst Kolet Janssen, illustratie Roel Ottow)

Denkvraag

Iemand van suiker geeft zijn vrienden altijd gelijk en doet alles wat ze vragen. Wat doet iemand van zout?

Doe-tip

Maak een zoutsteenkunstwerk van de weg waarover Jezus loopt.

Kijk hier hoe dat moet: https://www.youtube.com/watch?v=fBtp4glKNsM

Gebed

Lieve Jezus,

Het is niet altijd makkelijk om bij jou te horen.
Soms willen we gewoon plezier maken
en niet hoeven denken aan wat goed en eerlijk is.
Help ons om toch trouw te blijven aan jou.
Elke dag opnieuw.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.