Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Kiezen tussen God en het grote geld

16 september 2022

Illu Roel Ottow

Jezus vertelt over geld en wat je ermee kunt doen.

Jezus vertelde aan de mensen een verhaal om ze iets uit te leggen.

‘Er was eens een rijke man die een bediende had om zijn geldzaken te regelen. Maar de rijke man hoorde overal zeggen dat zijn bediende de zaken slecht aanpakte en zijn geld verspilde. Toen riep de rijke man zijn bediende en zei: “Ik hoor allemaal slechte dingen over jou. Lever alle rekeningen maar bij mij in, want je kunt niet langer voor mij werken.”

De bediende dacht: O help! Ik word ontslagen! Wat nu? Ik heb geen verstand van het werk als boer en ik schaam me ervoor om te gaan bedelen. Maar ik weet al wat ik ga doen: ik zorg ervoor dat ik vrienden krijg die me zullen helpen als ik geen werk meer heb.

De bediende riep alle mensen bij hem die een schuld hadden bij de rijke man. Hij vroeg aan de eerste: “Wat is jouw schuld precies?” “Honderd vaten olijfolie”, antwoordde de man. “Hier is je rekening”, zei de dienaar. “Maak er gauw vijftig vaten van.”  

Toen vroeg de bediende aan een tweede man: “Hoe groot is jouw schuld?” “Ik moet honderd zakken graan betalen”, antwoordde de tweede man. “Hier is je schuldbriefje”, zei de bediende. “Maak er maar tachtig zakken van.”

Toen de rijke man erachter kwam wat zijn bediende had gedaan, moest hij toch wel lachen. “Dat heb je slim aangepakt”, zei hij. “Je hebt je probleem goed opgelost.”

Jezus keek rond. Zijn vrienden vonden het maar een vreemd verhaal. ‘Die bediende ging slim om met andere mensen, veel slimmer dan sommigen van ons’, lachte Jezus. ‘Als je dan toch geld hebt, gebruik het dan liever om er vrienden mee te maken. Daar heb je langer plezier van dan van geld.

Als je te vertrouwen bent met kleine dingen, dan ben je ook te vertrouwen met grote dingen. Als je al niet te vertrouwen bent met zoiets stoms als geld, dan vertrouwt niemand jullie met wat echt belangrijk is.

Je kunt geen twee bazen hebben en voor allebei hard en trouw werken. Je gaat altijd meer respect hebben voor de ene dan voor de andere. Je zult altijd meer houden van de ene dan van de andere. Je kunt niet tegelijk voor God leven en voor het grote geld.

De Farizeeën die wel van geld hielden, lachten Jezus uit. Maar Jezus zei: ‘De mensen denken dat jullie heel gelovig en goed zijn, en dat vinden jullie fijn. Maar God weet wat er in jullie hart omgaat. Dat is het enige wat telt voor God.’

Naar Lucas 16,1-13

(Tekst Kolet Janssen, illustratie Roel Ottow)

Denkvraag

Wie kan jij vertrouwen in iets kleins? En in iets groots? Ben jij zelf te vertrouwen?

Doe-tip

Maak een bankbiljet met de afbeelding van Jezus erop. Laat het er zo echt mogelijk uitzien.

Gebed

Lieve Jezus,

Het is fijn om mooie spullen te hebben
of veel speelgoed.
Maar aan goede vrienden heb je veel meer.
Help ons om te kiezen voor wat echt telt.
Help ons om goede vrienden te zijn.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.