Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Altijd blijven spreken met God

14 oktober 2022

Illu Roel Ottow

Jezus vertelt over een rare rechter.

Jullie kunnen God alles vertellen wat jullie bezighoudt’, zei Jezus tot zijn vrienden. ‘Alles waarover jullie je zorgen maken. Alles waar jullie van dromen. Alles wat jullie zouden willen veranderen in de wereld.’

Thomas haalde zijn schouders op. ‘Wat heeft dat voor zin? God kan toch niet luisteren naar al onze probleempjes!’

‘Ik zal jullie eens iets vertellen’, zei Jezus. ‘Er was eens een rechter die alleen voor zichzelf leefde. Hij trok zich niets aan van wat de mensen nodig hadden. Wat God van hem verwachtte, kon hem al helemaal niets schelen. Hoewel het zijn beroep was om rechtvaardige uitspraken te doen en alles goed te regelen, lapte hij dat allemaal aan zijn laars.

In de stad van die rechter woonde ook een vrouw. Haar man was gestorven en ze stond er dus alleen voor. Ze wachtte op een uitspraak van de rechter, waardoor ze recht zou krijgen en de toekomst beter zou worden voor haar. Maar de rechter had geen zin om zich met haar zaak bezig te houden.

Elke week opnieuw vroeg de vrouw aan de rechter om recht te spreken, zodat ze eindelijk verder kon. Maar de rechter luisterde niet eens naar haar. Hij deed niet wat hij moest doen. Maar omdat ze hem telkens opnieuw lastigviel, werd hij haar beu.

Hij zei: “Dat mens en haar gezeur hangen me de keel uit. Ik ga haar geven wat ze vraagt, een rechtvaardige uitspraak van haar rechtszaak. Niet omdat ik ontzag heb voor God of omdat ik bekommerd ben om het geluk van de mensen. Maar enkel en alleen omdat ik die vrouw en haar vragen kotsbeu ben.”’

Thomas schudde zijn hoofd. ‘Wat een rare rechter’, zei hij.

‘Inderdaad’, zei Jezus. ‘Als zelfs zo’n rare rechter luistert naar wie hem iets vraagt, zal onze God die oneindig veel van alle mensen houdt, dan niet nog veel sterker naar ons luisteren als we iets vragen? God heeft veel meer geduld met ons dan wij ons kunnen voorstellen.’

Naar Lucas 18,1-8

(Tekst Kolet Janssen, illustratie Roel Ottow)

Denkvraag

Wat zou jij vandaag aan God willen vragen?

Doe-tip

Teken een brandend kaarsje op een kaartje en kleur het in. Leg het bij je als je met God wilt praten.

Gebed

Lieve God,

Het is fijn dat we jou alles mogen vertellen.
Waar we bang voor zijn,
waar we op hopen,
waar we blij en dankbaar voor zijn.
Jij luistert altijd.
Je helpt ons om dapper te zijn.
Dankjewel om altijd onze God te zijn,
heel ons leven lang.

Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.