Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Een eerlijk gebed

21 oktober 2022

Illu Roel Ottow

Jezus legt uit hoe je hart moet zijn als je bidt.

Op een dag was Jezus weer aan het vertellen aan een grote groep mensen.

‘Ik ga jullie iets vertellen over bidden’, zei Jezus. ‘Twee mensen gingen naar de tempel om te bidden. Eén van hen was een Farizeeër en de ander een tollenaar.

De Farizeeër stond fier rechtop. “Ik dank u, God, omdat ik niet ben zoals de andere mensen”, zei hij. “Ik studeer vaak in de Bijbel en daarom weet ik precies hoe ik moet leven. Ik ben niet zoals de dieven of de onrechtvaardige mensen of de mensen die niet trouw blijven aan hun vrouw. Nee, ik leef helemaal zoals u het van mij vraagt: ik vast tweemaal per week en ik geef geld aan de armen. U kunt trots op mij zijn, God!

Illu Roel Ottow

Achteraan in de tempel stond de tollenaar. Hij durfde niet eens op te kijken. Voorovergebogen en met zijn hoofd naar de grond gericht, klopte hij met zijn hand op zijn borst. “God, ik weet dat ik heel klein ben in uw ogen en dat ik veel fouten maak”, zei de tollenaar. “Ik vraag soms te veel geld aan de mensen en ik ben niet altijd eerlijk. Maar u bent zo groot en goed! Mag ik toch bij u horen?”’

Jezus keek de mensen aan. ‘Welk gebed zou God het mooist hebben gevonden?’ vroeg hij.

‘Dat van de tollenaar!’ riep een kleine jongen.

Jezus lachte. ‘Precies!’ zei hij. ‘Want bidden moet je doen met een eerlijk hart, en niet om op te scheppen over jezelf.’

Naar Lucas 18,9-14

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 192

Denkvraag

Vaak stellen we onszelf een beetje beter voor dan we zijn. Tegen wie kun jij, naast God, nog helemaal eerlijk zijn over jezelf?

Doe-tip

Heb ik vandaag iets gedaan dat God blij maakt? Heb ik vandaag iets gedaan dat niet naar het hart van God was? Schrijf het op of teken het allebei!

Gebed

Lieve God,

Elke dag zijn er zoveel kansen
om jouw liefde te laten zien,
aan de mensen om ons heen.
Soms lukt dat en soms niet.
Toch blijven we altijd bij jou horen.
Help je ons elke dag opnieuw
om te blijven proberen
als jouw kinderen te leven?
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.