Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Een man in een boom

28 oktober 2022

Illu Roel Ottow

Jezus ziet iemand zitten.

Het was een drukke dag in de stad. Iedereen liep op straat. Zacheüs wurmde zich tussen de mensen door. Vandaag kwam Jezus naar hun stad. Die man over wie iedereen sprak. Zacheüs wilde hem ook wel eens zien. De mensen zegden dat Jezus prachtige verhalen kon vertellen. Dat hij zelfs mensen kon genezen. Zacheüs wist niet of hij dat allemaal kon geloven. Maar hij wilde graag zien wat voor iemand die Jezus was. Of hij echt zo speciaal was als de mensen zegden. Zacheüs was tenslotte de baas van de tollenaars. Hij hoorde te weten wat er aan de hand was in de stad.

Op de plaats waar Jezus zou voorbijkomen, stonden de mensen in dichte rijen op elkaar. Zacheüs zuchtte. Hoe raakte hij daar doorheen? Zacheüs was kleiner dan de meeste mensen. Als hij achteraan stond, zou hij Jezus niet te zien krijgen. Dan zag hij alleen ruggen van andere mensen. Zou hij naar voren kunnen glippen? Nee, ze lieten hem vast niet door. De mensen vonden Zacheüs een vervelende vent. Als baas van de tollenaars moest hij de belastingen voor de keizer ophalen. Niemand betaalde graag geld aan de keizer, want die behoorde tot de vijand. En Zacheüs haalde meer geld op dan de Romeinen vroegen, zodat hij zelf ook rijk was geworden. De mensen vonden Zacheüs slecht, maar dat kon hem niet schelen. Opeens glimlachte Zacheüs. Hij had een goed idee. Vlakbij de weg waar Jezus langs zou komen, stond een vijgenboom. Als Zacheüs daarin zou klimmen, zou hij Jezus prima kunnen zien.

Jezus lachte naar zijn vrienden. Zoveel mensen die wilden horen wat hij te zeggen had, was dat geen feest? Hij aaide een klein meisje over haar haren en luisterde vol aandacht naar een oude man. Heel even bleef hij staan in de schaduw van een vijgenboom. Maar wat was dat? Wat zat daar tussen de grote, donkergroene bladeren? Een schoen! Met een voet erin! En een man eraan vast! Jezus lachte. ‘Dat is Zacheüs’, zei een man naast hem. ‘Onze valse tollenaarsbaas die niets liever doet dan de mensen geld af te pakken. Let maar niet op hem.’ Maar Jezus keek eens goed naar Zacheüs. ‘Kom eens uit die boom, Zacheüs’, zei hij. ‘Ik kom bij jou op bezoek.’ Zacheüs schrok zo erg dat hij bijna uit de boom viel. Kwam Jezus bij hem? Vond Jezus hem niet slecht? Opeens voelde Zacheüs zich heel blij. Hij rende naar huis om alles klaar te zetten. ‘Tot straks!’ riep hij naar Jezus over zijn schouder.

Illu Roel Ottow

‘Kom liever bij één van ons eten’, zegden de mensen op straat tegen Jezus. ‘Die Zacheüs, dat is een slecht mens. Daar hoor jij toch niet bij!’ Maar Jezus schudde zijn hoofd en glimlachte. Zacheüs stond hem al op te wachten bij zijn huis. Hij danste bijna van plezier toen hij Jezus naar binnen leidde. De tafel was gedekt. Jezus en zijn vrienden en Zacheüs aten samen. ‘Lekker’, zei Jezus. ‘Ik had nooit gedacht dat jij bij mij zou komen eten’, zei Zacheüs. ‘De mensen zeggen dat ik niet eerlijk ben. De meesten willen niets met mij te maken hebben.’ ‘En, ‘vroeg Jezus, ‘hebben ze gelijk?’ Zacheüs knikte met zijn hoofd naar beneden. ‘Ik heb vaak te veel geld gevraagd’, zei hij. Het klonk alsof hij er spijt van had.

Illu Roel Ottow

Zacheüs tilde zijn hoofd op. ‘Ik ga het goedmaken’, riep hij uit. ‘Alles wat ik te veel heb gevraagd, zal ik teruggeven. Ik zal de mensen meer geven dan ik ze heb afgenomen. En ik geef de helft van alles wat ik heb aan de arme mensen. De mensen zullen hun ogen niet geloven.’ Hij keek Jezus blij aan. Jezus lachte hem toe. ‘Ik vind het fijn dat ik vandaag bij jou mag eten, Zacheüs’, zei hij. ‘Jij bent echt een kind van God.’

Naar Lucas 19,1-10

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 171

Denkvraag

Zacheüs klom in een boom om Jezus goed te kunnen zien. Wat doe jij om Jezus te kunnen zien of te kunnen horen?

Doe-tip

Teken Jezus die jouw stad of dorp binnenkomt en allemaal mensen langs de straat. Teken jezelf er ook bij. Waar sta jij?

Gebed

Lieve Jezus,

Van jou leren we
dat we mensen nooit mogen afschrijven.
Jij geeft altijd een nieuwe kans.
Ook aan ons!
Help ons om altijd bij jou te horen.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.