Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – De wijzen volgen een ster

6 januari 2023

Illu Roel Ottow

Als God dicht bij de mensen komt, willen mensen van overal erbij zijn.

‘Zie je die ster?’ vroeg de oudste wijze. De twee andere wijzen knikten. ‘Dat betekent dat er een koning is geboren’, legde hij uit. ‘Zullen we de ster volgen om die koning te zien?

‘Dat is een goed idee!’ zegden de andere wijzen. Ze namen cadeautjes mee en gingen op weg. Bergop, bergaf, over rivieren en beken, het ene land in en het andere land weer uit. Tot ze helemaal uit het oosten in het land van de joden kwamen.

Opeens bleef de ster stilstaan. ‘Waar zijn we?’ vroeg de jongste wijze.

‘In Jeruzalem’, antwoordde de middelste. ‘Hier woont Herodes, de koning van de joden.’ ‘Laten we aan hem vragen waar de nieuwe koning geboren is’, bedacht de oudste wijze. 

‘Een nieuwe koning?’ riep Herodes uit. ‘Daar weet ik helemaal niets van!’ Hij riep alle geleerden van zijn paleis samen. Ze zochten het op in hun dikke boeken. ‘De nieuwe koning is geboren in Betlehem, de stad van David’, zegden de geleerden.

Dat mag niet gebeuren, dacht Herodes. Die nieuwe koning moet ik snel een kopje kleiner maken! Maar dat zei hij niet tegen de wijzen. 

‘We gaan naar Betlehem’, zei de oudste wijze. ‘Kijk, de ster gaat weer voor ons uit! Ik geloof dat het niet ver meer is.’

Ik kan bijna niet wachten om de nieuwe koning te zien, dacht de jongste wijze. Wij konden zijn ster zien tot in het oosten. Hij wordt vast een koning voor alle mensen!

De wijzen trokken verder naar Betlehem. De ster ging voor hen uit en bleef stilstaan boven de plek waar Jezus met zijn moeder was. De wijzen openden hun kistjes met geschenken en gaven het kind goud, wierook en mirre.

illu Roel Ottow

‘Dit kind wordt een heel bijzonder mens!’ zeiden ze. Ze knielden voor Jezus. Maria en Jozef beseften dat Jezus geen gewone baby was. Zelfs voor mensen uit verre landen was hij belangrijk! Zou hij echt alle mensen van de hele wereld dichtbij God kunnen brengen?

In een droom hoorden de wijzen wat Herodes van plan was. Daarom keerden ze langs een andere weg terug naar huis, zodat ze Herodes niet meer hoefden te ontmoeten.

Ook Jozef kreeg een droom, die hem waarschuwde voor Herodes. Hij trok met Maria en Jezus naar Egypte, totdat Herodes gestorven was en het gevaar voor Jezus was geweken. Daarna keerden ze terug en gingen in Nazaret wonen.

Naar Matteüs 2,1-15

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 140-141

Denkvraag

De wijzen volgen een ster. Wie of wat is voor jou een ster, die je dichter bij Jezus brengt?

Doe-tip

Ga samen met een paar vriend(inn)en sterzingen (linken met https://www.missio.be/nl/actie/sterzingen/). Je gaat van huis tot huis zingen dat Jezus is geboren. Het geld dat je inzamelt is voor arme kinderen over de hele wereld. Wist je dat kinderen in 140 landen meedoen met sterzingen?

Hier leer je meer over sterzingen en hoor je ook het lied erbij: https://www.youtube.com/watch?v=4ScdqXQjCRQ

Gebed

Lieve God,
Wij zijn blij dat Jezus bij de mensen kwam wonen.
We horen nu nog meer bij jou.
Daarom willen we leven als echte broers en zussen,
met alle mensen, dichtbij en veraf.
Help ons om dat nooit te vergeten.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.