Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Zout en licht

1 februari 2023

Illu Roel Ottow

Jezus spreekt over zout en licht.

Jakobus was vergeten zout in de soep te doen. Bah, wat smaakte dat flauw! Gelukkig vond Magdalena nog ergens een zakje zout. Ze strooiden allemaal een beetje in hun kom met soep en roerden. Ja, dat was echt veel lekkerder!

Jezus zei tot zijn vrienden: ‘Hebben jullie gemerkt hoe dat kleine beetje zout de hele smaak van de soep veranderde? Zo moeten jullie ook zijn: als zout dat smaak geeft en pittig is. Zo kun je mensen overtuigen, zo kun je laten zien hoe we als kinderen van de Vader kunnen leven. Jullie mogen nooit jullie sterke smaak verliezen, want dan zijn jullie een flauw afkooksel en heeft niemand nog zin om bij jullie te horen. Blijf levendig en sterk, pittig en overtuigd, zo krachtig als zout!’

Ze bleven lang bij elkaar zitten. Het was inmiddels helemaal donker geworden.

‘Hebben we geen lamp?’ vroeg Simon. Andreas haalde er een en stak hem aan. Hij zette hem bij hun voeten op de grond. Het zwakke schijnsel hielp niet veel.

Jezus pakte de lamp en zette hem boven op de tafel. Meteen was de hele kring verlicht en zag je alle gezichten.

‘Jullie zijn het licht voor de wereld’, zei Jezus. ‘Je mag wat wij samen delen niet verborgen houden. Zet jullie licht op een hoge plek, zodat iedereen in huis het kan zien. Laat jullie licht schijnen voor de hele wereld, laat ze zien hoe jullie proberen te leven als broers en zussen van elkaar. Dan zullen ze met ons meedoen en ook bij God willen horen.’

Naar Matteüs 5,13-16

Tekst Kolet Janssen, ill. Roel Ottow

Denkvraag

Wie is al eens een licht geweest voor jou? Waarom?

Doe-tip

Vul 5 glazen potjes met zout en 5 potjes met suiker. Maak een zoektocht doorheen je huis, met 5 kruispunten waarop telkens 2 potjes staan, eentje met suiker en eentje met zout. Onder elk potje ligt een pijl met de richting. De zoekers moeten telkens het zout vinden en dat volgen. Ze mogen raden. Als ze juist raden, krijgen ze 10 punten. Ze mogen ook proeven. Als ze na 1 keer proeven het zout vinden, krijgen ze 5 punten. Als ze 2 keer moeten proeven, krijgen ze geen punten. Laat de zoektocht uitkomen bij een mooi verhaal over Jezus, een prent of een filmpje over Jezus. Wie heeft de meeste punten gehaald?

Gebed

Lieve Jezus,
jij wil dat wij zout zijn:
om alle mensen wakker te houden
zodat ze blijven proberen om goed te leven.
Help ons ook om licht te zijn
voor wie rondom ons in het donker zit.
Wees voor altijd ons zout en ons licht.
Houd ons dicht bij jou en bij de Vader.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.