Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Lees de teksten met je hart

8 februari 2023

Illu Roel Ottow

Jezus vertelt hoe we de oude regels moeten lezen.

Een hele groep mensen luisterde naar Jezus. Hij had het over de oude schriften, die ze allemaal kenden.

‘Ik ga ze niet afschaffen, die oude teksten’, zei Jezus. ‘Ze zijn waardevol en belangrijk, zolang er mensen zijn. Maar je moet ze lezen zoals ze bedoeld zijn. Je moet ze laten spreken tot je hart. Niet alleen maar de regeltjes volgen, maar verder durven gaan.

Jullie hebben gehoord dat tegen onze voorouders gezegd is: je mag niet doden. Wie toch een mens doodt, moet voor de rechtbank komen. Maar ik zeg jullie: eigenlijk moet je al voor de rechtbank komen als je geen goed woord over hebt voor de mensen om je heen. Als je iemand een leeghoofd noemt, zou je voor de rechtbank voor zware misdaden moeten verschijnen. En als je iemand een idioot noemt, zou je naar de hel moeten. Dus als je op weg bent naar de tempel met je offergave en opeens schiet je te binnen dat je nog ruzie hebt met je vriend, laat dan je offergave staan en maak het eerst weer goed met je vriend. Daarna kun je terugkomen met je offergave.

Jullie hebben gehoord dat tegen onze voorouders gezegd is: je mag geen echtbreuk plegen. Maar ik zeg jullie: als je nog maar naar een vrouw kijkt omdat je erover fantaseert met haar te vrijen, dan ben je al bezig met echtbreuk plegen. Als je rechteroog je iets verkeerds laat doen, kun je het beter uitrukken en weggooien. Beter een goed mens met één oog minder, dan een mens met twee ogen in de hel. En als je rechterhand je op het verkeerde pad brengt, hak hem dan af en gooi hem weg. Beter een goed mens met één hand, dan dat je hele lichaam verloren gaat.

Er is ook gezegd: wie zijn vrouw verstoot, moet haar een scheidingsbrief geven waarin de redenen voor de scheiding staan. Maar ik zeg jullie: als je je vrouw verstoot, drijf je haar tot echtbreuk, en als je trouwt met een verstoten vrouw, pleeg je echtbreuk. Probeer elkaar gewoon trouw te blijven, door dik en dun.

Verder hebben jullie gehoord dat tegen onze voorouders gezegd is: je mag je eed voor God niet verbreken. Maar ik zeg jullie: hou liever op met al dat zweren. Je moet niet zweren bij de hemel, want dat is de troon van God. Je moet niet zweren bij de aarde, want dat is de voetenbank van God. En niet bij Jeruzalem, want dat is een heilige stad. Het heeft geen zin om te zweren bij iets waarover je niet zelf beschikt. Spreek gewoon de waarheid zonder meer. Zorg dat je ja ja is en je nee nee. Verder hoef je daar geen woorden aan vuil te maken.’

Naar Matteüs 5,17-37

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 185

Denkvraag

Iets lelijks tegen iemand zeggen is hem of haar een beetje ‘doden’. Kun je iemand ook laten opleven door iets goeds of liefs te zeggen?

Doe-tip

Maak een affiche met als slogan: Ik zeg ja tegen …

Vul verder aan en maak er een tekening bij of zoek er een afbeelding bij.

Gebed

Lieve God,
De oude regels helpen ons om goed te leven.
Maar als we ze lezen met ons hart,
laten we jouw liefde pas echt leven.
Laat jouw geest in ons wonen
zodat we meer en meer
leren leven vanuit ons hart,
in onze zorg voor de wereld, voor anderen en voor oszelf.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.