Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – De andere wang

15 februari 2023

Illu Roel Ottow

Jezus daagt mensen uit om echt van elkaar te houden.

Jezus vertelde nog verder over de teksten uit de oude schriften en hoe de mensen die moesten lezen.

‘Jullie hebben gehoord dat er gezegd is: oog om oog, tand om tand. Je mag precies evenveel wreken als jou onrecht is aangedaan. Maar daar komt helemaal niets goeds van! Wat heeft het voor zin om altijd terug te slaan? Als iemand jou een klap op je rechterwang geeft, moet je ook je linkerwang naar hem toekeren. Dan zal hij verrast zijn! En als iemand ruzie maakt en je hemd wil afpakken, geef hem dan ook je jas. Die zal verbaasd opkijken! Als iemand je onder druk zet om twee kilometer met hem mee te lopen, loop er dan vier mee. Geef aan wie je iets vraagt, en zoek geen uitvluchten als iemand iets van je wil lenen.

Jullie hebben gehoord dat er gezegd is: je moet je naaste liefhebben en je vijand haten. Maar ik zeg jullie: je moet juist van je vijanden houden en bidden voor de mensen die jou bedreigen. Dan pas zijn jullie echt kinderen van je vader in de hemel, die toch ook de zon laat opgaan voor alle mensen, slechte en goede, en het laat regenen over iedereen, rechtvaardig of onrechtvaardig. Het is helemaal niet zo speciaal om te houden van de mensen die ook van jou houden. Dat doen alle mensen, of ze nu gelovig zijn of niet! Maar jullie moeten goed zijn tot in het putje van je hart, net zoals jullie Vader in de hemel helemaal goed is.

Naar Matteüs 5,38-48

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 185

Denkvraag

Wat zou er gebeuren als je bij een ruzie niet terugscheldt? Of bij een gevecht niet terugslaat?

Doe-tip

Zeg eens iets liefs tegen iemand uit je groep die je niet zo goed kent en die je op het eerste gezicht misschien niet zo leuk vindt.

Gebed

Lieve God,
jij vraagt ons om altijd wat meer van mensen te houden.
Niet alleen van onze familie of onze vrienden,
niet alleen van wie al van ons houdt.
Maar ook van mensen die we niet kennen
of die we een beetje vreemd vinden.
Als dat lukt, wordt het een beetje de hemel op aarde.
Help je ons?
Dankjewel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.