Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Niet meer blind

15 maart 2023

Illu Roel Ottow

Jezus laat mensen zien.

Jezus en zijn vrienden liepen door de stad. Langs de straat zag Jezus iemand die blind was. Hij zat te bedelen. ‘Ik ken hem’, zei Levi. ‘Het is Caleb, hij is al blind vanaf zijn geboorte.’

‘Hoe komt zoiets, Jezus?’ vroeg Simon. ‘Heeft hij zelf een grote fout gemaakt of waren het zijn ouders misschien? En is hij dan als straf als een blinde geboren?’

‘Welnee,’ zei Jezus, ‘hij heeft niets verkeerd gedaan en zijn ouders ook niet. Hij heeft gewoon pech. Maar misschien kan ik door hem laten zien hoe groot God is.’ Dat begrepen zijn vrienden niet.

Jezus liep naar Caleb toe en sprak hem aan. Hij bukte zich en spuwde op de grond. Met zand en speeksel maakte hij modder. Dat smeerde hij op de ogen van Caleb. ‘Ga je nu wassen’, zei hij tot Caleb. Toen Caleb terugkeerde van het badhuis, kon hij zien.

Zijn buren en kennissen zegden: ‘Is dat Caleb? Die hier altijd zat te bedelen?’ Ze vroegen hem: ‘Wat is er gebeurd? Hoe komt het dat je nu kan zien?’

Caleb vertelde: ‘Iemand die Jezus heette maakte modder en smeerde dat op mijn ogen. Hij stuurde me naar het badhuis om me te wassen en toen kon ik zien.’ ‘Waar is die man?’ vroegen ze hem. ‘Dat weet ik niet’, zei Caleb.

De farizeeën kregen ook te horen wat er met Caleb gebeurd was. Hij vertelde hun hoe het gegaan was. De farizeeën wisten niet wat ze ervan moesten denken. Het was namelijk gebeurd op een sabbat, en dan mocht je volgens de joodse wetten niet zomaar iemand genezen. Sommige farizeeën zegden: ‘Die Jezus komt zeker niet van God, want hij houdt zich niet eens aan de sabbat.’ Maar anderen zegden: ‘Een man die zo’n prachtige tekenen doet, die mensen kan genezen van blindheid, die moet toch wel van God komen!

Ze vroegen aan Caleb: ‘Wat denk jij van die Jezus? Hij heeft tenslotte jouw blindheid genezen!’ Caleb antwoordde: ‘Hij is een profeet.’

Enkele joden haalden er de ouders van Caleb bij, want ze wilden niet geloven dat Caleb al blind was vanaf zijn geboorte. Zijn ouders zegden: ‘Caleb is onze zoon en hij was als baby al blind. Dat weten we zeker. Maar hoe het komt dat hij nu kan zien, dat kunnen we jullie niet vertellen. Vraag het hem zelf maar, hij is oud genoeg om voor zichzelf te spreken.’ Zijn ouders waren bang om problemen te krijgen als ze het voor Jezus opnamen.

Opnieuw ondervroegen de farizeeën Caleb. ‘Wat heeft Jezus precies met je gedaan?’ ‘Dat heb ik toch al verteld’, zei Caleb. ‘Jullie luisteren niet. Wat willen jullie nog meer horen? Willen jullie soms zijn leerlingen worden?’ De farizeeën werden boos: ‘Wij zijn leerlingen van Mozes, niet van Jezus! Mozes komt van God, maar van Jezus weten we niet waar hij vandaan komt!’ ‘Dat is vreemd dat jullie niet weten waar Jezus vandaan komt’, zei Caleb. ‘Hij heeft mijn ogen geopend, mijn ogen die nog nooit iets hadden gezien. Dat kan toch alleen iemand doen die van God komt!’ Maar de joden scholden hem uit en joegen hem weg.

Jezus hoorde wat er met Caleb gebeurd was en hij zocht hem op. Caleb viel op zijn knieën en zei: ‘Ik geloof in jou! Jij bent de Messias!’ Jezus zei: ‘Veel mensen die kunnen zien, zijn blind als het erop aankomt. Zij zien niet wat ze zouden moeten zien. Ik ben blij dat jij kunt zien.’

Naar Johannes 9,1-41

Tekst Kolet Janssen, ill. Roel Ottow.

Denkvraag

In elke mens kun je iets van God zien. Denk na over iemand die je vandaag hebt ontmoet. Waarin zag je iets van God in die persoon?

Doe-tip

Maak een parcours met iets om overheen te klimmen, iets om onderdoor te kruipen, een slalom… Ga er om de beurt geblinddoekt langs aan de hand van iemand die je vertrouwt. De helper moet vertellen wat eraan komt. Je kunt zien door de ogen van de ander.

Gebed

Lieve Jezus,
jij helpt ons zien wat goed is
en hoe we kunnen leven
als kinderen van onze Vader.
Help onze ogen om te zien
wie ons nodig heeft.
En geef ons ook ogen
om al het mooie van de wereld te zien.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.