Kolet Janssen

auteur

Mosterdzaadjes – Goed nieuws voor slechte mensen

7 juni 2023

Illu Roel Ottow

Jezus zoekt zijn vrienden overal.

Jezus zwaaide naar Matteüs, die bij het tolhuis zat. Ze hadden al een paar keer met elkaar gepraat. Matteüs werkte voor de Romeinen, die hun land bezetten. Hij moest belastingen ophalen bij zijn eigen volk. Daardoor vonden de meeste joden hem een slecht mens, een verrader en een lafaard. Het was waar dat Matteüs zich niet aan alle ingewikkelde joodse regeltjes hield. En dat hij ook wel eens te veel geld vroeg om er zelf beter van te worden. Maar was hij daarom een slecht mens?

Jezus legde hem nog eens heel duidelijk uit wat God van mensen vroeg. Matteüs wilde in zijn hart heel graag de weg van Jezus opgaan. Maar kon hij dat als tollenaar zomaar doen?

Jezus legde zijn hand op de arm van Matteüs. ‘Kom toch mee, Matteüs! Ga met ons mee! Waar wacht je op?’

Matteüs lachte. Jezus had gelijk. Hij stond op en liep gewoon met Jezus mee. Met een nieuw leven beginnen is soms heel eenvoudig.

Later op de dag gingen Jezus en zijn vrienden eten bij Matteüs thuis. Matteüs had ook zijn vrienden uitgenodigd: andere tollenaars en mensen die het wat minder nauw namen met de regeltjes van de joodse godsdienst. Ze aten allemaal samen en Jezus vertelde honderduit over zijn droom: dat iedereen kind van dezelfde Vader was en dat iedereen dus voor elkaar moest zorgen.

De Farizeeën zagen met wie Jezus daar zat te eten en te praten. Ze vonden het maar niets. Ze zegden tegen een van de vrienden van Jezus: ‘Je meester zou beter moeten weten! Hij moet niet gaan eten en praten met tollenaars en slechte mensen!’

Jezus hoorde wat ze zegden. Hij liep naar hen toe en zei: ‘Een dokter houdt zich toch niet bezig met gezonde mensen, maar met zieke! Zo is het ook met mij. Waarom zou ik gaan vertellen over God aan mensen die het al lang moeten weten? Ik vertel het goede nieuws liever aan slechte mensen. Jullie weten toch wat er in onze Bijbel staat: “God zegt: Ik wil niet dat jullie allerlei lastige regels volgen. Ik wil dat jullie goed zijn voor elkaar.” Denk daar maar eens over na.’

Naar Matteüs 9,9-13

Tekst Kolet Janssen, ill. Roel Ottow

Denkvraag

Matteüs gaat mee met Jezus. Wat verandert er in jouw leven als je meegaat met Jezus?

Doe-tip

Wat zal Matteüs zeggen tegen de Romeinen voor wie hij werkte? Schrijf zijn ontslagbrief.

Begin zo: Beste baas, ik kom morgen niet meer werken, omdat …

Of maak een tekening waarop Matteüs duidelijk maakt wat hij voortaan gaat doen.

Gebed

Lieve Jezus,
wat moet het speciaal geweest zijn
om jouw vriend te zijn en met jou rond te trekken.
Om jou elke dag te horen vertellen.
Gelukkig hebben mensen die verhalen opgeschreven,
zodat wij er nu ook nog naar kunnen luisteren.
Ook tegen ons zeg jij: ‘Kom, ga met me mee.’
En dat willen we graag.
Help ons om goede vrienden van jou te worden en te blijven.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.