Kolet Janssen

auteur

Manna – Lea en Rachel

26 december 2023

© Roel Ottow

De bedrieger wordt zelf bedrogen.

Lea, de oudste dochter van Laban, schommelde de wieg van haar baby zachtjes heen en weer. Een paar dagen geleden was ze bevallen van haar derde zoontje: Levi. Haar andere zoontjes Ruben en Simeon lagen vlakbij te slapen. Wat kon een vrouw nog meer wensen? Ze zou gelukkig moeten zijn, maar toch…

Jaren geleden kwam Jakob, die nu haar man was, op een dag aan bij het huis van haar vader. Zijn moeder Rebekka was de zus van Lea’s vader Laban, maar die tak van de familie was lang geleden ver weggetrokken. Eerst begreep Lea niet goed waarom Jakob naar hen was gekomen, maar dat werd al gauw duidelijk. Hij had ruzie gemaakt met zijn broer en daarom was hij gevlucht.

De eerste die Jakob ontmoette bij Laban was Rachel, de jongere zus van Lea. Ze kwam met haar schapen aan bij de put en daar stond hij te wachten. Ze waren meteen weg van elkaar, dat zag Lea diezelfde avond al. Haar zus was nu eenmaal knapper dan zij, dat wist ze zelf ook wel. Maar dat was toch niet het enige dat telde…

Vader Laban vond het goed dat Jakob bleef. Hij kon meteen aan de slag bij de kudde. Ze spraken af dat hij zeven jaar voor Laban zou werken, en daarna zou trouwen met Rachel. Aan het einde van die zeven jaar riep vader Laban Lea en Rachel bij zich.

‘Over een paar weken is het trouwfeest’, zei hij. ‘Ik wil dat jij, Lea, als bruid gekleed gaat, met de zware sluiers voor je gezicht.’

‘Maar papa!’ protesteerde Rachel. ‘Jakob wil met mij trouwen!’

‘Ieder op zijn beurt’, zei vader streng. ‘Met jou kan hij daarna trouwen.’

Lea zei niets. Zij wilde dolgraag met Jakob trouwen. Hij was verstandig en ijverig en hij kon heel lief zijn. Vooral tegen haar zus Rachel. Haar vader had gelijk: zij, Lea, was toch de oudste?

En zo ging het. Op het trouwfeest nam Jakob zijn gesluierde bruid mee in zijn tent. Dat was Lea, maar dat merkte hij pas de volgende ochtend. Woedend duwde hij Lea opzij en rende naar Laban.

‘Je hebt me bedrogen, Laban!’ riep hij uit. ‘Ik heb om Rachel gevraagd!’

‘Bij ons is het niet de gewoonte dat de jongste voor de oudste gaat’, zei Laban fijntjes. Jakob werd bleek en zijn lippen trilden. Hij dacht vast aan de streek die hij zijn broer had geleverd.

Jakob nam Rachel ook als vrouw en werkte nog eens zeven jaar voor Laban. Zo werden Lea en Rachel allebei de vrouwen van Jakob. Maar het was niet eerlijk verdeeld tussen hen: Rachel kreeg de liefde van Jakob, Lea kreeg alle kinderen. Soms dacht Lea wel eens dat God haar zo wilde troosten omdat Jakob niet echt van haar hield. Maar Rachel was ongelukkig omdat zij geen kinderen kreeg.

Steeds vaker sprak Jakob erover dat hij wilde teruggaan naar de streek waar hij vandaan kwam. Hij wilde zijn vrouwen en kinderen en alle dieren en helpers meenemen. Maar eerst moest hij genoeg moed verzamelen om zijn broer onder ogen te komen.

Naar Genesis 29 – 30,24

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 22-23

Denkvraag

Met Jakob gebeurt een beetje hetzelfde als wat hij met zijn broer Esau heeft gedaan. In welk zinnetje van het verhaal kun je dat horen?

Doe-tip

Verkleed je voor een groot feest. Doe ook een sluier voor je gezicht. Herkennen jullie elkaar nog?

(Materiaal: verkleedkleren en grote sjaals)

Gebed

Lieve God,
soms is iemand oneerlijk tegen ons.
En soms zijn we zelf oneerlijk.
Daar wordt niemand gelukkig van.
Help ons om te proberen altijd eerlijk te zijn.
Om niet te liegen en niet te bedriegen.
Met een eerlijk hart maak je meer vrienden.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.