Kolet Janssen

auteur

Manna – Mozes op de vlucht

6 maart 2024

© Roel Ottow

Waar loopt Mozes van weg?

Intussen was Mozes volwassen geworden. Op een dag liep hij langs een bouwwerf waar een aantal joodse mannen zwaar werk deden. De Egyptische opzichter vond dat één van hen niet snel genoeg werkte en hij sloeg hem met de zweep. Maar de jood greep de zweep en rukte hem uit de handen van de opzichter. Ze begonnen te vechten. De Egyptenaar was veel sterker dan de verzwakte en uitgeputte jood. De Egyptenaar sloeg de jood zo hard dat hij dood was.

Toen werd Mozes zo kwaad, dat er een rode wolk voor zijn ogen kwam. Hij gaf de Egyptenaar een harde vuistslag tegen zijn hoofd en doodde hem op zijn beurt. Geschrokken keek hij naar wat hij gedaan had. Gelukkig was er verder niemand in de buurt. Snel verborg Mozes het lijk van de Egyptenaar onder het zand.

© Roel Ottow

Een dag later zag Mozes twee joden die met elkaar vochten. ‘Hé, je moet je kameraad niet slaan’, zei hij tot één van de twee.

‘Waar bemoei jij je mee?’ vroeg de man. ‘Ga je mij soms ook doden, zoals je met die Egyptenaar hebt gedaan?’

Mozes schrok. Het was dus toch uitgekomen! Als farao hoorde wat hij gedaan had, dan was zijn leven in gevaar! Hij moest vluchten, en snel ook.

Nog dezelfde dag vertrok hij naar het oosten, naar de streek van Midjan. Daar dwaalde hij een poosje rond. Toen hij op een dag bij een put zat, zag hij hoe een aantal meisjes water kwamen putten om te drinken en om de drinkbakken van de kudde van hun vader te vullen. Maar een stel herders wilde hen wegjagen.

‘Die meisjes waren eerst!’ zei Mozes. En hij hielp hen met water putten en zorgde ervoor dat de herders hen niet lastig vielen.

Thuis vertelden de meisjes aan hun vader Jitro die priester was, dat een man hen had geholpen. De vader liet Mozes halen en nodigde hem uit om mee te eten en te blijven logeren. Mozes bleef werken bij Jitro en zorgde mee voor de kudde. Hij werd verliefd op Sippora, één van de dochters van de priester, en ze trouwden. Ze kregen een zoon die ze Gersom noemden.

Naar Exodus 2,11-22

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 37

Denkvraag

Mozes kan niet tegen onrechtvaardigheid. Wat doet hij? Kom jij soms ook op voor anderen?

Doe-tip

Water halen bij de put doe je om de beurt. Oefen dat met dit spel.

Houd met je groep een wortel-estafette. Om de beurt loopt of springt iemand een vast afstandje met een wortel tussen zijn of haar benen. Als de volgende gaat overnemen, mag de wortel enkel met de benen en niet met de handen worden doorgegeven. Als de wortel op de grond valt, moet je één stuk van het parcours overdoen. 

Als je dit met twee groepen tegelijk doet op twee parcours naast elkaar, kun je er een wedstrijdje van maken.

Gebed

Lieve God,
Soms zien we dat iemand iets lelijks doet tegen iemand anders.
Geef ons dan de moed om op te komen voor wat goed is.
Om te verdedigen wie onze hulp nodig heeft.
Help ons om dat rustig te doen, zonder geweld.
Maak ons hart warm en sterk,
zodat we altijd opkomen voor rechtvaardigheid.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.