Kolet Janssen

auteur

Manna – De ark en het gouden kalf

28 april 2024

© Roel Ottow

Een gouden beeld in plaats van God.

God zei nog meer tot Mozes:

‘Jullie moeten een ark maken van acaciahout, overtrokken met goud en prachtig versierd. Je moet er ringen aan vastmaken en draagstokken. In de ark moet je de verbondsakte leggen. Zo blijft ons verbond voor altijd bewaard. Overal waar jullie heengaan, moet je de ark meenemen. Zo blijft onze trouw zichtbaar.

God gaf nog vele voorschriften aan Mozes. Dat het volk hartelijk moest zijn voor vreemdelingen, omdat ze zelf ook vreemdelingen waren geweest in Egypte. Dat ze extra goed moesten zorgen voor weduwen, wezen en arme mensen. Dat ze mensen met pech en problemen moesten helpen. God gaf Mozes ook veel regels voor hoe de mensen hun ruzies best konden regelen. Daarom duurde het heel lang voordat Mozes weer naar beneden kwam. Intussen werd het volk ongeduldig. ‘Waar blijft Mozes toch?’ vroegen ze zich af. ‘Wij hebben een god nodig die voor ons uittrekt als we verdergaan.’ En ze vroegen aan Aäron om een god die ze konden zien.

Aäron liet hen allemaal hun gouden sierraden afdoen en smolt al dat goud om tot een groot stierenbeeld. ‘Ja, dit is de god die ons uit Egypte heeft geleid!’ riep het volk. En ze droegen offers op voor het beeld en daarna vierden ze feest.

Toen Mozes weer van de berg kwam, met twee stenen platen met het verbond erop in zijn armen, hoorde hij een luid rumoer in het kamp. ‘Wat is dat voor een lawaai?’ vroeg hij zich af. ‘Het lijkt wel het gejuich na een overwinning!’ Maar toen hij dichterbij kwam, zag hij dat het volk zong en danste rond het stierenbeeld. Toen werd Mozes zo kwaad, dat hij de stenen platen op de grond aan stukken gooide. Hij haalde het stierenbeeld omver, gooide het in het vuur en verpulverde het. De as roerde hij in water dat hij de joden liet drinken.

‘God, vergeef mijn volk!’ smeekte Mozes. ‘Ze zijn ontrouw geweest aan u, maar geef ze toch een nieuwe kans! Anders moet gij ook mijn leven nemen.’

‘Ik zal voortaan mijn engel met jullie meesturen en niet meer zelf voor jullie uitgaan’, sprak God. ‘Dat zal jullie straf zijn. Ik sluit met jullie een nieuw verbond. Ik geef Mozes weer twee stenen platen, waarop hetzelfde zal staan als op de platen die hij heeft stukgegooid. Jullie moeten je houden aan de voorschriften die ik jullie geef.’

En zo gebeurde het. Mozes kreeg weer twee stenen platen met dezelfde woorden erop. Hij liet een ark maken om de stenen platen van het verbond in te bewaren. En hij liet een tent maken om de ark in te zetten. En in die tent sprak Mozes met God van aangezicht tot aangezicht, zoals mensen met elkaar.

Naar Exodus 32,1-40,38 en Numeri 1,1-10,10

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 47

Denkvraag

Zou jij het fijn vinden als je God zou kunnen zien? Waarom of waarom niet?

Doe-tip

Maak een hoekje in je huis, op je kamer of in de klas, waar je kunt praten met God. Hoe ga je die plek inrichten?

Gebed

Lieve God,
Leer ons praten met jou,
van hart tot hart.
Wij kunnen jou alles vertellen.
Laat ons jouw antwoord ontdekken
diep in ons binnenste.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.