Kolet Janssen

auteur

Manna – Bileam en zijn ezel

8 mei 2024

© Roel Ottow

Ook door dieren kun je de stem van God horen.

De vijanden van het volk van Israël hadden een plan. ‘Als we de profeet Bileam vragen om het volk van Israël te vervloeken, dan kunnen ze ons vast niet overwinnen’, zegden ze. ‘Ze hebben een machtige God die hen beschermt, maar als Bileam een vloek over hen heeft uitgesproken, kunnen we hen wel de baas.’

Daarom stuurden ze mannen naar Bileam om hem te halen. Bileam wilde eerst niet meekomen, want hij wist hoe sterk de God van Israël was en hij had geen zin om ruzie met hem te krijgen. Pas toen de God van Israël hem zei dat hij rustig kon meegaan, ging hij op pad.

Hij klom op zijn ezel, maar opeens stond er een engel van God op de weg met een getrokken zwaard. Alleen de ezel zag de engel, Bileam zag hem niet. De ezel ging van de weg af, het veld in. Bileam gaf zijn ezel een klap op haar achterwerk om haar weer op de weg te doen lopen.

Een eindje verder liepen ze over een holle weg tussen de wijngaarden. Aan twee kanten van de smalle weg was er een muur. Weer ging er een engel met getrokken zwaard voor de ezel staan. De ezel ging dicht tegen de zijkant lopen en klemde zo de voet van Bileam tegen de muur. ‘Stomme ezel!’ riep Bileam uit en hij sloeg haar opnieuw zodat ze weer in het midden van de weg liep.

Toen kwamen ze bij een plek waar het pad zo smal was, dat de ezel niet naar links of naar rechts kon. Weer ging de engel met getrokken zwaard voor hem staan. De ezel ging met Bileam in het zadel op de grond liggen.

‘Nu is het genoeg geweest!’ tierde Bileam. Hij sloeg de ezel met een stok.

Nu liet God de ezel spreken. ‘Waarom behandel je mij zo slecht?’ zei de ezel. ‘ Waar heb ik al die slagen aan verdiend?’

‘Je maakt mij belachelijk! Je mag van geluk spreken dat ik geen zwaard in mijn hand heb, want dan had ik je gedood!’ riep Bileam boos.

‘Ben ik niet de ezel die je al je hele leven trouw overal naartoe brengt? Heb ik zoiets ooit eerder gedaan?’ vroeg de ezel.

Nu opende God de ogen van Bileam en hij zag de engel met het zwaard. Hij viel op zijn knieën en vroeg: ‘God, wat wilt u van mij?’

Je mag mijn volk niet vervloeken’, zei God. ‘Je moet het volk zegenen, ook al is dat niet wat de vijanden willen.

En Bileam ging verder mee en zegende het volk. Hij kon het niet vervloeken en hij wilde het ook niet. Want hij en zijn ezel zouden nooit vergeten hoe groot de God van Israël was.

Naar Numeri 22

Tekst Kolet Janssen, illustratie Roel Ottow

Denkvraag

Een ezel die kan praten en die drie keer iets fout doet, het lijkt wel een sprookje. De ezel ziet meer dan de profeet Bileam. Heb jij ooit iets geleerd van dieren?

Doe-tip

Speel hoe het verder gaat met Bileam en zijn ezel. Wat zeggen ze tegen elkaar? Komen er excuses? Is de ezel boos? Vertelt hij aan Bileam wat hij precies gezien heeft?

Gebed

Lieve God,
als we bij jou horen,
blijft ons hart goed.
Dan willen we anderen geen pijn doen.
Help ons om daar altijd aan te denken.
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.