Kolet Janssen

auteur

Manna – Simson en Delila

12 juni 2024

© Roel Ottow

Waar zit de kracht van Simson?

Het verhaal van Simson is een echt heldenverhaal. Misschien moet je het daarom met een korreltje zout nemen.

Het begint al voor de geboorte van Simson. Zijn moeder zat al heel lang op kinderen te wachten. Op een dag zag ze een engel, die zei dat ze een zoon zou krijgen. Maar ze moest plechtig beloven dat ze vanaf de geboorte nooit de haren van haar zoon zou knippen of afscheren. Simson zou een man van God worden, want die kon je herkennen aan hun nooit afgeschoren haren.

Simsons haren werden niet geknipt. Hij werd zo sterk dat hij in zijn eentje een heel leger aankon. Als aanvoerder van het volk van Israël versloeg hij regelmatig de Filistijnen, met wie ze het toen vaak aan de stok hadden.

Simson werd verliefd op Delila en trouwde met haar. Achter de rug van Simson probeerden de Filistijnen zijn vrouw om te kopen: ze beloofden haar een heleboel geld als ze zou achterhalen waarin het geheim van Simsons enorme kracht schuilde en dat aan hen zou verklappen.

‘Vertel me toch hoe iemand jou zou kunnen overwinnen’, vroeg Delila aan Simson. ‘Als ik geboeid word met zeven ongedroogde pezen, ben ik even zwak als gelijk wie’, zei Simson. Delila probeerde het uit, maar toen ze Simson uit zijn slaap riep met de kreet ‘De Filistijnen komen je pakken!’, knapten de pezen alsof het elastiekjes waren.

‘Je hebt me voor de gek gehouden’, pruilde Delila. ‘Nu zal ik je de waarheid vertellen’, zei Simson. ‘Je moet mij vastbinden met nieuwe touwen, die nog nooit zijn gebruikt. Dan ben ik even zwak als wie dan ook.’

Weer probeerde Delila het uit. Maar toen ze, terwijl Simson sliep, ‘De Filistijnen komen je pakken!’ riep, kwam Simson overeind en plukte de touwen als draadjes van zijn armen.

‘Je hebt me weer belogen’, zei Delila. ‘Ik denk dat je niet echt van mij houdt, want dan zou je het mij wel vertellen.’ En ze bleef Simson aan zijn kop zeuren.

Uiteindelijk vertelde hij het haar: ‘Mijn hoofdhaar is sinds mijn geboorte nog nooit afgeschoren of geknipt, omdat ik aan God ben toegewijd. Daarin schuilt mijn kracht. Als mijn hoofdhaar wordt afgeschoren, ben ik even zwak als ieder ander.

Toen Simson sliep, haalde Delila iemand om de zeven vlechten van zijn hoofdhaar af te scheren. Midden in de nacht riep ze hem wakker met de kreet ‘De Filistijnen komen je pakken!’. Nu was zijn kracht verdwenen. De Filistijnen overmeesterden hem en staken zijn ogen uit. Ze stopten Simson in de gevangenis. Zijn hoofdhaar begon meteen weer te groeien.

Een tijdje later vierden de Filistijnen feest voor hun god. Simson werd tentoongesteld tussen de zuilen van de tempel, zodat de Filistijnen hem konden bespotten. Er was veel volk in de tempel voor het feest.

‘God, geef mij nog één keer mijn kracht terug’, smeekte Simson.

Hij plaatste zijn linkerhand tegen de ene zuil en zijn rechterhand tegen de andere en duwde zo hard hij kon. De tempel stortte in en duizenden mensen kwamen om, samen met Simson.

Naar Rechters 14-16

Uit: Hosanna. Kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Kolet Janssen, ill. Roel Ottow, Van In, 2013) pag. 54

Denkvraag

Hoe voelt het als een vriend(in) je heeft verraden? Of als jij een vriend(in) hebt verraden? Hoe kun je dat goedmaken?

Doe-tip

Bekijk de trailer van een film over het Bijbelverhaal van Simson (in het Engels: Samson). Welke elementen uit het verhaal herken je?

Gebed

Lieve God,
wij moeten geen oorlog voeren om jou te verdedigen.
Elke dag kunnen we laten zien hoe goed jij bent.
Door op te komen voor wie het nodig heeft,
door goed en eerlijk te zijn.
Ook daarvoor moet je dapper zijn,
en zo sterk als Simson.
Jij helpt ons altijd.
Dankjewel!
Amen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.