Muis in GvA
2 maart 2025
Illustratice Stien Van Kerckhoven smokkelt Turnhout en haar woonkamer in boek van Kolet Janssen: “Ik wilde heel graag een kinderboek maken”
Turnhout – Wie de omslagtekening van het kinderboek Een muis voor thuis, uitgegeven bij De Eenhoorn van nabij bekijkt, herkent misschien de poort van het Turnhoutse begijnhof. Dat is geen toeval.
Guy Van Nieuwenhuysen
27 februari 2025 om 18:00
Op de bovenverdieping van haar opvallende ‘peperkoeken’ huisje in het centrum van Turnhout vinden we Stien Van Kerckhoven (30) in haar knus ingerichte atelier. Hier tekende ze het voorbije jaar de illustraties voor Een thuis voor muis, een boek van kinderboekenauteur Kolet Janssen dat is uitgegeven bij De Eenhoorn. “Kolet Janssen is een bekende auteur”, zegt Stien. “Ze heeft ik-weet-niet-hoeveel boeken geschreven. Ik heb haar gevraagd hoeveel, maar ze weet het zelf niet meer. Dit boek schreef ze in opdracht van PraxisP, een praktijkcentrum van de faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen van de KULeuven die vijftig jaar bestaat. Het boek gaat over een muis die thuis weg moet, wordt opgehaald en in een ander gezin wordt geplaatst. Het boek gaat niet expliciet over pleegzorg, maar toch.”
Hoe ben jij bij dit boek betrokken geraakt?
Stien Van Kerckhoven: “Ik ben als illustrator gestart in 2023. Dat is nog niet lang geleden. Ik deed opdrachten voor bedrijven, heb een jaar voor een magazine gewerkt, maar wilde heel graag een kinderboek maken. Carll Cneut, een bekende illustrator bij wie ik een zomercursus volgde, introduceerde me bij de uitgeverij. Van opleiding ben ik pedagoog. De uitgeverij vond dat de tekst aansloot bij mijn achtergrond. Toen ik hoorde dat het om een verhaal met dieren ging, dacht ik: dat gaat helemaal kloppen.”
Omdat je graag dieren tekent?
“Ja. Ik teken ook wel mensen, maar dieren tekende ik al als kind. Ik ben pas op mijn vijftiende mensen beginnen te tekenen.”
Je bent autodidact. Heb je geen opleiding als illustrator genoten?
“Ik heb wel een jaar Illustratie gevolgd in het deeltijds kunstonderwijs toen ik in Antwerpen woonde, maar toen ben ik weer naar Turnhout verhuisd. Als kind heb ik erg veel getekend, maar vanaf het ogenblik dat ik ben beginnen uit te gaan, is dat verwaterd. Tot corona kwam en je ineens weer veel tijd en ruimte krijgt voor een hobby. Mijn hobby is uitgegroeid tot dit.”
Jouw tekenstijl is klassiek.
“Dat denk ik ook. Ik werk wel vaak digitaal, maar voor dit boek kreeg ik veel tijd en heb ik veel met verf gewerkt. Ik heb alles in acryl geschilderd. Soms maakte ik de voor- en de achtergrond apart, om ze daarna digitaal samen te voegen. Veel mensen zeggen dat de stijl erg nostalgisch is, maar dat warme past ook bij het verhaal dat moest worden gebracht. Een stijl kiest u.”
De Eenhoorn is een belangrijke uitgeverij voor kinderboeken. Heel wat illustratoren zijn nu wellicht jaloers.
“Zeker omdat ik pas twee jaar bezig ben. Ik denk dat het helpt om heel veel te produceren. Je moet niet wachten tot iemand naar jou komt. Wanneer ik geen opdracht had, maakte ik zelf dingen, onder andere een verjaardagskalender. Dan toon je dat je binnen een bepaalde tijd twaalf illustraties kunt afwerken. Ik heb in het begin veel opdrachten aanvaard die nauwelijks iets opbrachten. Dat moet je niet te lang blijven doen. Eigenlijk is dat geen goed advies. Zorg dat zo veel mogelijk mensen weten wat je doet, ook al krijg je zelf het gevoel dat je steeds hetzelfde vertelt.”
Het boek heeft niets met Turnhout te maken. Toch heb ik er wat Turnhout in gestopt.
“Toch een beetje. Ik heb vaak wel een beeld in mijn hoofd, maar voor de details kijk ik graag en veel rondom mij. Ik kan een tafel en een kast tekenen, maar als ik de kast teken die in mijn woning staat, zie je de details die de tekening nog verdiepen. Daarom ga ik voor een straatbeeld graag wandelen met de hond. Dan kijk ik rondom mij, neem eindeloos veel foto’s van mooie gevels, zelfs van de textuur van tegels. Die foto’s vind ik nadien nooit terug (lacht). Voor de cover van dit boek ben ik heel gericht gaan wandelen met de idee: ik zoek een straatbeeld voor die muis die onderweg is. Vanuit muizenperspectief, dus heel laag. Ik kom bijna dagelijks in het begijnhof en wist dat ik daar wel iets zou vinden. Het poortgebouw stond nog niet in de steigers en had nog die versleten poort. In mijn tekening is het een rode poort geworden. Het zal niet de laatste keer zijn dat ik een detail uit het begijnhof verwerk in mijn tekeningen.”
Zijn er nog details uit de stad in het boek geraakt?
“Ik denk het niet. Wel uit mijn eigen huis. Ik teken veel van mijn eigen spullen.”
Het boek is al klaar. Ben je al met nieuwe projecten bezig?
“Geen ander boek. Ik hoop wel dat er nog een komt. Sinds deze maand geef ik ook les aan anderstaligen. Dat heeft alles weer op zijn kop gezet. Ik focus nu ook hard op de verkoop van het boek.”
Moet je dat ook zelf doen?
“Dat moet niet, maar dan houd ik er meer aan over. Het is ook leuk om te doen, om het boek zelf aan familie en vrienden te kunnen verkopen. Er komt ook veel promo bij kijken. In de Bib in Turnhout stel ik het boek voor op 9 maart. Je vindt me om 14 uur in de Kasteelzaal en er is plaats voor vijftig mensen.”
Teken je ook in de klas?
“Nee. Ik geef les aan anderstalige nieuwkomers. Dat is dus helemaal iets anders. Het sluit eerder aan bij mijn vroegere werk, als sociaal assistent in de gevangenis van Antwerpen. Na die periode heb ik twee jaar thuis gewerkt. In de gevangenis ontmoet je mensen die totaal anders leven. Ik was blij dat ik kon ontsnappen aan die ellende, maar na twee jaar eenzaam thuis werken wordt de wereld wel erg klein.”
“Mijn illustraties voor Droom(t)huis zijn binnenkort te zien op twee lees-beleefroutes in het Turnhouts Vennengebied en in Merksplas-Kolonie.”
Stien Van Kerckhoven
Illlustrator
Zijn er nog plaatsen waar we jouw illustraties kunnen ontdekken?
“Binnenkort wel. Ik ben een van de twaalf illustratoren die hebben meegewerkt aan Droom(t)huis, een erfgoedproject van Collectief Moos. We illustreren verhalen over migratie van en naar de Kempen, vroeger en nu. Die illustraties zijn binnenkort te zien op twee lees-beleefroutes in het Turnhoutse Vennengebied en in Merksplas-Kolonie.”
Je was ook te zien op het Rock Paper Pencil Festival in Turnhout. Vinden we jou ook op illustratorenmarktjes?
“Nee, dat doe ik niet meer. Dat is wat ik bedoel met starten en zichtbaar zijn. Ik heb mijn eerste zomer helemaal opgeofferd aan dat soort dingen. Maar als je dan de kosten-batenanalyse maakt… Op een gegeven moment heb je het dan wel gehad.”