Kolet Janssen

auteur

Autocorrectie

8 januari 2020

Mijn voornaam is op een aparte wijze gespeld, met dank aan mijn vader die een grote fan was van dichter Paul Van Ostaijen en zijn fonetische spelwijze. Met een familienaam als de mijne kan het geen kwaad om een wat meer bijzondere voornaam te dragen.

Helaas lijkt mijn voornaam volgens veel toetsenborden op allerhande bestaande woorden. En met autocorrectie komen daar de vreemdste resultaten uit. Zo word ik in mails en appjes regelmatig aangesproken als ‘Loket’ of ‘Koket’. Klinkt allebei best vrolijk, dus ik heb er niet echt bezwaar tegen.

Als kind leed ik meer onder allerlei verbasteringen van mijn voornaam. Zo’n beetje alles wat rijmde kwam in aanmerking, van toilet over kroket tot kotelet. Dat vond ik vaak minder grappig. Ook nu maak ik nog weleens mee dat mensen me bij een eerste kennismaking de hand schudden en me ‘Kotelet’ noemen, waarna ze prompt de slappe lach krijgen. Waarschijnlijk hebben ze het er van tevoren over gehad dat mijn naam nogal sterk op dat vleesproduct lijkt, waardoor hun tong op het cruciale moment in de verkeerde knoop schiet. Ik heb het al zo vaak gehoord dat ik niet meer kan meelachen en dat maakt het alleen maar pijnlijker.

Denk dus goed na als je je kinderen een naam geeft en probeer hem best eerst eens uit op een toetsenbord, zodat je weet wat hem of haar boven het hoofd hangt. Of wie weet komt er binnenkort een einde aan dit systeem van autocorrectie en komt er iets beters in de plaats. Spreken met andermans woorden is altijd gevaarlijk.

(Afb. van Mogens Petersen via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.